Allergiás vagyok a macskára. Mit tehetek?

A lakáson belüli allergiás tüneteket a penészgomba és a poratka mellett leggyakrabban a háziállatok szőre okozza.

Milyen megoldás létezik, ha nem szeretnénk megválni kedvencünktől? Erről beszélt dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Milyen háziállatot válasszunk?

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia (ACAAI) szerint az amerikai lakosság 10 százaléka allergiás valamilyen háziállatra, az asztmások körében ez a szám eléri a 20-30 százalékot. Ezzel együtt a háztartások 70 százalékában él négylábú kedvenc a családdal.

A szakmai szervezet ajánlása szerint, ha még csak fontolgatjuk, hogy házi kedvencet fogadunk a családba, akkor az alábbi szempontokat érdemes a választásnál szem előtt tartani.

 • Minden szőrös vagy tollas állat képes allergiát kiváltani - nemcsak a szőre, hanem a nyálában, vizeletében található fehérjék is allergizálhatnak.
 • A különböző hirdetésekkel, reklámokkal szemben kijelenthetjük, hogy nincsenek hipoallergén állatfajták, hiszen a szőrös állatoknak nem csak a szőrük, de a levált hámsejtek egyes fehérjemolekulái, illetve a nyálban található bizonyos fehérjemolekulák is allergizálhatnak. Azonos fajták egyes egyedei között is nagy különbségek lehetnek allergénképződés szintjeit tekintve.
 • A macskák általában gyakrabban okoznak allergiát, mint a kutyák.
 • Ha minimalizálni akarjuk az allergia kockázatát, akkor válasszunk halat vagy - figyelembe véve, hogy a nagy akváriumok növelhetik a lakás páratartalmát, ami penészgomba és poratka allergiások számára nem kedvező - kétéltűt vagy hüllőt, ezek általában nem okoznak allergiát.

Ha a házi kedvenc okozza az allergiás tüneteket - mit tehetünk?
Mit tehetünk, ha a gyerek allergiás a kedvencre? (Fotó: 123rf)

Meg kell fontolni a döntést

Azokban a családokban, ahol több allergiás beteg is van, a gyermeknél is magasabb az allergia kockázata. Ilyen esetben mindenképp nagyon meg kell fontolni a döntést. A háziállatok hamar a gyerekek szívéhez nőnek, utána nagyon nehéz megválni tőlük. Ha mégis mellette döntünk, akkor az alábbiakat tehetjük:

 • a gyermeket vigyük el az állattal barátkozni néhány alkalommal,
 • figyeljük, hogy jelentkeznek-e szénanáthás vagy bőrtünetei - kiütések, viszketés.
 • ha bizonytalanok vagyunk, allergiateszttel ki lehet mutatni, ha allergiás.

Nem biztos, hogy a macska vagy a kutya az oka

Ha a kisállat már velünk él egy ideje, amikor a gyermeknél allergiás tünetek jelentkeznek, akkor mindenképp végeztessük el az allergiatesztet. Könnyen lehet, hogy nem a négylábú a tünetek okozója, hanem valójában pollenallergia. Az állatok ugyanis, ahogy közlekednek a szabadban, a tappancsaikon és a bundájukra tapadva is rengeteg pollent szállítanak a házba, így megeshet, hogy a tünetek hátterében valamilyen pollenallergia áll.

Ha csak később derül ki az allergia

Ha az allergiavizsgálat alapján bebizonyosodik, hogy a gyermek allergiás a háziállatra, akkor a következőket tehetjük:

 • Megpróbálhatjuk minimalizálni az kettőjük közti kapcsolat esélyét azzal, hogy az állatot a kertben tartjuk, vagy csak a lakás egy adott helyiségében, ám tudnunk kell, hogy az allergéneket így sem tudjuk teljesen elzárni a gyermektől.
 • A fűtőrendszerek és légkondicionálók miatt ugyanis az allergének folyamatosan keringenek a lakásban, eljutnak bármely pontjára.
 • Légtisztító berendezéssel ki tudjuk szűrni az allergéneket, így csökkenteni lehet a beltéri levegőben keringő allergének mennyiségét.
 • Rendszeres, HEPA szűrős porszívózás, alapos takarítás, a háziállat gyakori fürdetése javasolt.

Mi segíthet, ha nem akarunk megválni kedvencünktől?

Allergén immunterápia segítségével a szervezetet három éves kezelés alatt hozzá lehet szoktatni a kutya vagy macska allergén jelenlétéhez. A kezelés gyerekeknél is végezhető, 5-6 éves kortól. Enyhe mellékhatásokat okozhat - viszkető érzés a szájüregben - mivel a készítmények, amiket naponta egyszer kell használni, a nyelv alól szívódnak fel. Ezek a mellékhatások jellemzően rövid időn belül elmúlnak. A három éves kezelés hosszútávra, akár tíz-tizenkét évre megszüntetheti az allergiás tüneteket.

Forrás: Budai Allergiaközpont

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső