Mi tesz allergiássá?

Ahhoz, hogy az ember szervezetében kialakuljon az allergiás reakció, rengeteg sejtre és közvetítő, hírvivő anyagra van szükség. A végkifejlethez elengedhetetlen maga az allergén, egy rossz immunválasz, lelki tényezők, öröklött hajlam..., és mi még?

Az alma meg a fája

Az, hogy kinél siklik ki az immunrendszer normális működése, sok tényezőtől függ. Régóta ismert tény, hogy az allergiás betegek családjában halmozottan fordul elő a betegség. Az allergiás szülőknek nagyobb gyakorisággal lesz allergiára hajlamos gyermeke, sőt, ha mindkét szülő allergiás, az utódnál 30 százalékos valószínűséggel fog jelentkezni a megbetegedés. Az asztmánál még erősebb genetikai összefüggést figyeltek meg: ha mindkét szülő beteg, a gyermek kockázata akár 60-80%-ra is növekedhet. Noha a genetikai kutatások egyre markánsabb fejlődése az "allergiagén" megtalálásával kecsegtetett, kiderült, hogy a megbetegedésre több gén kombinációja hajlamosít.

Környezeti "adalékok"

Noha az allergiára való hajlam kialakulásában meghatározó szerepet játszik a genetikai háttér, a környezetben lévő allergénektől függ, hogy kialakul-e egy betegség vagy sem. Az iparosodás, amely az utóbbi száz évben jelentős környezeti változásokat eredményezett, szintén elősegíti az allergia kialakulását. Ez természetesen nemcsak az erősen szennyezett levegőn keresztül hat szervezetünkre; ételeink dugig vannak színezőanyagokkal és tartósítószerekkel, a legkülönbözőbb gyógyszereket tömjük magunkba kisebb fájdalom esetén is, a mosáshoz és a takarításhoz kész vegykonyhákat használunk, és akkor még nem említettük a műanyag tárgyak tömkelegét, amelyek életünk minden részébe beférkőznek. Az iparosodás ezen túl azt is eredményezi, hogy a szennyező anyagok megtapadnak a pollenek felszínén, ezért a virágpor belégzésekor a növény elhelyezkedésétől függően rátapadt szennyező porok, dízelkorom, kéndioxid és nitrogénoxid irritálják a légutak nyálkahártyáját, elősegítve ezzel az allergének szervezetbe jutását és az allergizálódást.

Az allergiás betegségek leghatékonyabb ellenszere a reakciót kiváltó antigén elkerülése lenne, amely a gyakorlatban a legtöbb allergén tekintetében szinte lehetetlen. Háziporatka-allergia esetén célszerű eltávolítani a lakásból a szőnyegeket és egyéb porfogókat (plüssállat, díszpárna, falvédő). Az ágyneműt 60°C-on kell mosni, mert az atka ezen a hőfokon már elpusztul. A takarítás allergiás rohamot válthat ki, ezért ezt a munkát ne a beteg végezze, vagy ha mégis, akkor védőmaszkban tegye. Az állati szőrre allergiás beteg környezetéből fontos eltávolítani az állatot, de nem csak élő állat szőre szerepelhet allergénként : a szőrme, a szőnyeg vagy a tollpárna szintén panaszt okozhat. A pollenérzékeny betegen segíthet, ha csukott ablak mellett alszik, továbbá minden nap megmossa haját, szemöldökét, alaposan kiöblíti orrát.

Mi állhat az allergia hátterében?

Mi állhat az allergia hátterében?

Az elme rejtélyes világa

Ám a képletet bonyolítja, hogy az allergia klasszikusan az ún. pszichoszomatikus betegségek közé tartozik, melyekről az orvostudomány az utóbbi időben, mint az "általános egészségi állapotot befolyásoló pszichológiai tényezőkről", egyre többször tesz említést.

A betegség kialakulásához vezető egyik legfontosabb faktor a stressz : kutatások alapján az allergiás betegek az állapot jelentkezését megelőzően gyakrabban éltek át magas stresszel járó élethelyzetet, mint az egészségesek. Logikus az is, hogy az a szervezet, amely jelentős stressznek van kitéve, kevésbé tud ellenállni a környezetből érkező ártalmaknak, és az immunműködésben is gyengülés figyelhető meg. Egy egészen friss tudományterület, a pszichoneuro-immunológia épp ezeket az összefüggéseket igyekszik mélységeiben feltárni, hogy elegendő adatot szolgáltasson a viselkedésterápiás orvoslás számára: ez az új irányvonal a szorongás csökkentése, a stresszel szemben kialakított ellenállás és a relaxációs technikák elsajátításának segítségével próbálja az allergiás betegek állapotát javítani.

A lényeg változatlan maradt: az allergia olyan betegség, amelynek kialakulásában mind pszichológiai, mind fizikai tényezők közrejátszanak.

Tudjon meg többet az allergiáról! - Allergia kiemelt rovat

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: