Vizeletminta

Parathyreoid hormon

A mellékpajzsmirigyekben termelődő PTH a kalcium- és foszfátanyagcsere egyik szabályozó hormonja.

Kategória

Vizeletminta

Típus

Vérszérumból készült hormonvizsgálat.

Normál érték

10-65 pg/ml

Speciális előkészület

A mintavétel reggel, éhgyomorra történjen. Ezt követően a mintát mihamarabb a laborba kell juttatni, szobahőmérsékleten a hormon 2 órán keresztül stabil, 4?C-on pedig 8 órán keresztül. Amennyiben ez idő alatt a labor nem elérhető, a mintát fagyasztva kell szállítani.

Mit mér a vizsgálat?

A parathyreoid hormont (PTH) a mellékpajzsmirigy (latinul glandula parathyreoidea) termeli. A PTH feladata a foszfor és a kalcium anyagcseréjének szabályozása. Hatására a csontokból felszabadul a kalcium és foszfor, valamint növekszik a kalcium visszatartása a vesében és fokozódik a foszfor ürülése.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A PTH mérésére a kalcium- és foszforanyagcsere zavarainak (magas vagy alacsony vér kalcium-szint esetén) kivizsgálására használatos. Segítségével meghatározható, hogy ezen ionok szintjét szabályzó mellékpajzsmirigyek alul- vagy túlműködnek-e.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb

A mellékpajzsmirigy alulműködése következében kialakuló alacsony PTH-szint a kalcium felszívódás és vesében történő visszaszívás csökkenését, így a szérum kalciumszintjének csökkenését okozza. Ennek következtében csontrendszeri, idegrendszeri elváltozások mellett érzészavarok, izomgörcsök alakulhatnak ki.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A mellékpajzsmirigy túlműködése következtében kialakuló magas PTH-szint esetén csökken a vizelet kalciumtartalma, nő a vér kalciumszintje, ezzel párhuzamosan csökken a vér foszfátszintje. Ezek következtében vesekövesség, a vizelet mennyiségének növekedése, csontfájdalom, kisebb behatásra kialakuló csonttörés jelentkezhet.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Az alacsony PTH-szint lehet a mellékpajzsmirigy alulműködésének következménye, de magas kalcium-szint esetén egyszerűen az arra adott válaszként csökken a mirigy hormontermelése. Ilyenkor a magas kalcium-szint más okait kell keresni.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A vér magas PTH-szintje lehet a mellékpajzsmirigy túlműködésének következménye, de lehet az alacsony kalcium-szintre adott válasz következménye is. Ilyenkor az alacsony kalcium-szint más okokra vezethető vissza.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.