Vizeletminta

Kálcium (vizelet)

A megnövekedett kálcium-ürítés vesekövek kialakulását segíti elő.

Kategória

Vizeletminta

Típus

Normál érték

100-300mg/nap

Speciális előkészület

A vizsgálat 24 órán keresztül tartó vizeletgyűjtést igényel. A vizelet gyűjtése sósavat tartalmazó vizelettartályba történik, ezért a gyűjtéskor óvatosság szükséges az esetlegesen felcsapódó sósav okozta sérülések elkerülése érdekében. A reggeli első vizelet WC-be történt ürítése után a vizeletet egész nap és egész éjjel egészen a másnap reggeli első vizeletig a sósavat tartalmazó gyűjtőedénybe kell gyűjteni. Ezt követően a vizelet felkeverendő, melyből egy 50 ml-es mintát kell leadni. A laboratóriummal mindig tudatni kell az összes vizeletmennyiséget is.

Mit mér a vizsgálat?

A vizelettel egy nap alatt ürített kálcium mennyiségét lehet meghatározni.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Vesekövesség gyanúja esetén. A vizsgálat elősegíti a vesekő típusának meghatározását, ami a vesekövesség kezeléséhez fontos információ. Szükséges lehet a vizsgálat a csontritkulás kivizsgálásakor is.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A csontok ásványanyag-tartalmának csökkenésekor, csontdaganatokban, hormonális betegségekben (mellékpajzsmirigy), vesebetegségekben, alacsony vérfoszfát-szinttel járó betegségekben vagy pusztán megnövekedett kalcium bevitel mellett megnő a vizelettel történő kalcium-ürítés, mely vesekövességhez vezethet.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

A táplálékkal a szervezetünkbe jutó kálcium mennyisége jelentősen befolyásolja a vizelettel ürített kalcium mennyiségét.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A fehérje és nátrium túlzott fogyasztása (sós ételek) fokozza a kalcium kiválasztást.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.