Vizeletminta

Kálcium (vizelet)

A megnövekedett kálcium-ürítés vesekövek kialakulását segíti elő.

Kategória

Vizeletminta

Típus

Normál érték

100-300mg/nap

Speciális előkészület

A vizsgálat 24 órán keresztül tartó vizeletgyűjtést igényel. A vizelet gyűjtése sósavat tartalmazó vizelettartályba történik, ezért a gyűjtéskor óvatosság szükséges az esetlegesen felcsapódó sósav okozta sérülések elkerülése érdekében. A reggeli első vizelet WC-be történt ürítése után a vizeletet egész nap és egész éjjel egészen a másnap reggeli első vizeletig a sósavat tartalmazó gyűjtőedénybe kell gyűjteni. Ezt követően a vizelet felkeverendő, melyből egy 50 ml-es mintát kell leadni. A laboratóriummal mindig tudatni kell az összes vizeletmennyiséget is.

Mit mér a vizsgálat?

A vizelettel egy nap alatt ürített kálcium mennyiségét lehet meghatározni.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Vesekövesség gyanúja esetén. A vizsgálat elősegíti a vesekő típusának meghatározását, ami a vesekövesség kezeléséhez fontos információ. Szükséges lehet a vizsgálat a csontritkulás kivizsgálásakor is.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A csontok ásványanyag-tartalmának csökkenésekor, csontdaganatokban, hormonális betegségekben (mellékpajzsmirigy), vesebetegségekben, alacsony vérfoszfát-szinttel járó betegségekben vagy pusztán megnövekedett kalcium bevitel mellett megnő a vizelettel történő kalcium-ürítés, mely vesekövességhez vezethet.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

A táplálékkal a szervezetünkbe jutó kálcium mennyisége jelentősen befolyásolja a vizelettel ürített kalcium mennyiségét.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A fehérje és nátrium túlzott fogyasztása (sós ételek) fokozza a kalcium kiválasztást.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.