Vizeletminta

24 órás vizelet fehérje (protein)

A vizeletben megjelenő nagy mennyiségű fehérje súlyos vesebetegség jele lehet.

Kategória

Vizeletminta

Típus

Normál érték

<150 mg/24 óra

Speciális előkészület

24 órán keresztül tartó vizeletgyűjtést igényel. A reggeli első vizelet WC-be történt ürítése után egész nap és egész éjjel egy gyűjtőedénybe szükséges a vizeletet gyűjteni a másnap reggeli első vizelettel együtt. Ezt követően a vizelet felkeverendő, melyből egy 50 ml-es mintát kell leadni. Emellett a laboratóriummal tudatni kell az össz-vizeletmennyiséget is.

Mit mér a vizsgálat?

A vizeletben kiválasztódó különböző fehérjék összmennyiségét méri. További vizsgálatokkal a fehérjék típusa is meghatározható.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A rutinvizsgálatok során észlelt fehérjeürítés gyakorta átmeneti, ártalmatlan, úgynevezett benignus proteinuria. A fokozott fehérjeürítés okai három csoportba sorolhatók: 1. vesebetegségek (a vese saját betegségei, például gyulladásai, illetve másodlagosan kialakuló vesebetegségek (többek között cukorbetegség, magas vérnyomás betegség, fertőzések, autoimmun-betegségek) következtében, 2. a vese visszaszívó képességét meghaladó mennyiségű fehérje jelenléte a szűrletben (pl. a vörösvértestek vagy az izomsejtek fokozott szétesése vagy egyes daganatos betegségekben termelt abnormális fehérjék miatt) és 3. egyéb okok (pl. vese- és húgyúti kövek, gyulladások, sérülések és daganatok). Láz, fizikai terhelés, szívbetegség is járhat emelkedett vizeletfehérje-értékkel.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A kiürített fehérje mennyisége utal a háttérben előforduló lehetséges betegségekre. 300 mg/24 óra értékig elsősorban a cukorbetegség korai vesekárosító hatását jelzi. 300 mg és 3-3,5 g közötti fehérjeürítés hátterében vesebetegségek, illetve húgyúti fertőzések, daganatok, szívbetegségek, magasvérnyomás, veseelégtelenség, terhesség, láz, fizikai terhelés és egyéb más eltérések állhatnak. A 3-3,5 g/24 óra-nál nagyobb fehérjeürítés esetén nefrózis szindrómáról beszélünk, melynek hátterében egészen biztosan vesebetegség áll. A vesebetegség típusának eldöntésére egyes esetekben a veséből tűvel végzett szövetmintavétel (biopszia) szükséges, míg más esetekben a beteg életkora és egyéb vizsgálatai alapján valószínűsíteni lehet a háttérben meghúzódó betegséget. Ilyen eltérések lehetnek daganatos megbetegedések, fertőzések, immunológiai megbetegedések, de olyan egyszerű okok is, mint az elhízás.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Átmenetileg több helyen vékonyodik, szakadozik a felhőzet, sokfelé párássá válik a levegő, főként az ország déli kétharmadán nagyobb területen képződik köd. Eső egyre inkább csak az északi határvidéken fordulhat elő. A Dél-Alföldön a déli, hajnaltól a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szél élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +8 fok között alakul, délkeleten fokozatosan enyhül az idő. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.