Vérvizsgálat

Növekedési hormon

Ha a növekedési hormon termelődése zavart szenved, a növekedésben és a szervezet anyagcseréjében változások jönnek létre. Gyermekkorban hiánya törpenövést, túltermelődése óriásnövést hoz létre.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból végzett hormonvizsgálat.

Normál érték

0-5 ug/dl Az értékét mindig a vizsgálatot végző laboratórium által megadott normálérték tartományhoz kell viszonyítani.

Speciális előkészület

Vizsgálatot éhgyomorra végzik.

Mit mér a vizsgálat?

A növekedési hormon az agyalapi mirigyből szabadul fel. Legfontosabb hatása a növekedés serkentése, ami a szervezetben az anyagcsere változásán keresztül valósul meg. Egyszeri alkalommal történő meghatározás nem informatív, ezért ún. stimulációs vagy szuppressziós próbák keretén belül is mérik a szintjét, vagyis azt nézik, hogy ha termelődését serkentik vagy elnyomják a termelődését, hogyan változik a szintje a vérszérumban.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Növekedési hormon termelődésének, ill. a szövetekre való hatásának zavarával járó betegségek diagnosztikájában használják.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb

Ha a növekedési hormon szekréciója gyermekkorban csökken, törpenövés jön létre. Ha a növekedési hormon termelődése felnőttkorban csökken, ez elsősorban az anyagcserében okoz változást.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

Ha a növekedési hormon gyermekkorban túltermelődik, óriásnövés jön létre. Ha ugyanez felnőttkorban történik, akkor azok a testrészek növekednek, amelyek még porcot tartalmaznak, tehát az orr, áll, ujjak, ill. a belső szervek pl. a vese, a nyelv stb.. Orvosi elnevezése: acromegalia.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Gyakran az agyalapi mirigy daganata pusztítja el a hormon ürítéséért felelős szövetet. Máskor genetikai okai vannak a hiányának. A növekedési hormont mesterségesen is elő lehet állítani, és így pótolni lehet a szervezet számára hiányzó mennyiséget.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A növekedési hormon túltermelődése elsősorban hormontermelő daganat, legtöbbször az agyalapi mirigy daganata miatt alakul ki. Ilyenkor a hormontermelő daganatot műtéti úton kell eltávolítani.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, és süthet ki a nap. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.