Vérvizsgálat

Alfa-fötoprotein - terhességben

Az AFP egy olyan magzati fehérje, melynek szintje többféle fejlődési rendellenesség esetén emelkedhet, illetve csökkenhet.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból végzett.

Normál érték

A normálérték a terhesség korától függ, és mindig az adott laboratórium határozza meg.

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

Az AFP egy magzatban termelődő fehérje, mely az anyai vérben is kimutatható. Jelentősége, hogy több súlyos fejlődési rendellenességben emelkedhet vagy csökkenhet szintje. A normál tartományon kívüli AFP-érték nem jelenti fejlődési rendellenesség jelenétét, de a velőcső-záródási rendellenességek esetében az AFP értékek általában magasabbak, míg Down-kór esetén általában alacsonyabbak, mint az átlag. A legtöbb laboratóriumban az AFP, a terhességi hormon (hCG), az anya kora, testsúlya és más adatok együttes vizsgálata után úgynevezett Down-rizikót határoznak meg.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálatot a terhesség 15-17. hetében rutinszerűen végzik.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb

Az alacsony AFP-szint esetén (különösen idősebb anya esetén) a Down-kór kizárása céljából kromoszóma-vizsgálatot érdemes végezni. Az alacsony AFP-szint nem jelenti azt, hogy a magzat biztosan Down-kórban szenved, de a Down-kóros terhességeknél az AFP-szint alacsony szokott lenni.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A velőcsőzáródási rendellenességek (pl. nyitott gerinc) magas AFP-szinttel járnak. Ilyen esetekben a magzatot ultrahang-vizsgálattal kell ellenőrizni. A magas AFP-szint nem jelenti azt, hogy a magzat velőcsőzáródási rendellenességben szenved, de az ilyen terhességeknél az AFP-szint magas szokott lenni.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.