Vérvizsgálat

Alfa-fötoprotein - terhességben

Az AFP egy olyan magzati fehérje, melynek szintje többféle fejlődési rendellenesség esetén emelkedhet, illetve csökkenhet.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból végzett.

Normál érték

A normálérték a terhesség korától függ, és mindig az adott laboratórium határozza meg.

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

Az AFP egy magzatban termelődő fehérje, mely az anyai vérben is kimutatható. Jelentősége, hogy több súlyos fejlődési rendellenességben emelkedhet vagy csökkenhet szintje. A normál tartományon kívüli AFP-érték nem jelenti fejlődési rendellenesség jelenétét, de a velőcső-záródási rendellenességek esetében az AFP értékek általában magasabbak, míg Down-kór esetén általában alacsonyabbak, mint az átlag. A legtöbb laboratóriumban az AFP, a terhességi hormon (hCG), az anya kora, testsúlya és más adatok együttes vizsgálata után úgynevezett Down-rizikót határoznak meg.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálatot a terhesség 15-17. hetében rutinszerűen végzik.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb

Az alacsony AFP-szint esetén (különösen idősebb anya esetén) a Down-kór kizárása céljából kromoszóma-vizsgálatot érdemes végezni. Az alacsony AFP-szint nem jelenti azt, hogy a magzat biztosan Down-kórban szenved, de a Down-kóros terhességeknél az AFP-szint alacsony szokott lenni.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A velőcsőzáródási rendellenességek (pl. nyitott gerinc) magas AFP-szinttel járnak. Ilyen esetekben a magzatot ultrahang-vizsgálattal kell ellenőrizni. A magas AFP-szint nem jelenti azt, hogy a magzat velőcsőzáródási rendellenességben szenved, de az ilyen terhességeknél az AFP-szint magas szokott lenni.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A csapadékgócok környezetében gomoly- és fátyolfelhős, másutt gyengén felhős idő valószínű. Zápor, zivatar egyre kevesebb helyen - nagyobb számban az északkeleti-keleti harmadban, illetve a Nyugat-Dunántúlon - várható. A nyugatias szél helyenként megélénkül, zivatarok mentén meg is erősödhet. Késő estére 14 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.