Vizeletminta

Mikroalbumin

A vizeletben lévő albumin meghatározása olyan szűrővizsgálat, mely a cukorbetegekben kialakuló vesekárosodást korán képes kimutatni.

Kategória

Vizeletminta

Típus

Normál érték

<30 mg/l

Speciális előkészület

24 órás vizeletgyűjtés szükséges - azaz 24 órán át a teljes vizeletmennyiséget össze kell gyűjteni

Mit mér a vizsgálat?

Meghatározza a 24 óra alatt gyűjtött vizeletben az albumin koncentrációját, amiből a napi ürített mennyiség pontosan meghatározható.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A cukorbetegség okozta vesekárosodás korai felismerésére.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

Amennyiben a napi vizeletbe 24 óra alatt 30 mg/l-nél több albumin ürül, de mennyisége nem haladja meg a 300 mg/l-t, mikroalbuminuriáról beszélünk. A mikroalbuminuria megléte nagyon korán jelzi a cukorbetegség okozta vesekárosodást. A vizsgálat lehetőséget nyújt a kialakult károsodás korai felismerésére, a folyamat előrehaladtának lassítására, s ezáltal a végstádiumú veseelégtelenség kialakulásának megelőzésére vagy évekkel való eltolására.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Mikroalbuminuria felismerése esetén feltétlenül meg kell keresni a kezelést végző szakorvost (diabetológus, nefrológus). A kezelőorvos által beállított gyógyszerek (ún. ACE-gátlók, angiotenzin receptor-blokkolók) képesek késleltetni a vesekárosodás előrehaladását.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.