Vérvizsgálat

Magnézium

A magnézium hiánya gyakori állapot, mely gyengeséghez, fáradékonysághoz vezet.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból végzett klinikai kémiai vizsgálat.

Normál érték

0,75 -1,25 mmol/l

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálat a szérumban megtalálható, szabad (nem fehérjékhez kötött) magnéziumionok szintjét méri.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Elsősorban magnéziumhiány esetén.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb

Gyakori tünetek a gyengeség, izomgörcsök, remegés, rendellenes szemmozgás (nystagmus), vérnyomáskiugrás, gyors szívverés, zavartság, hányinger, hányás, szívritmus zavarok.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

Jellegzetes tünetek a kábultság, izomgyengeség, sőt petyhüdt izombénulás, alacsony vérnyomás. Nagyon magas értékek esetén a légzőizmok bénulása, szívmegállás fenyeget.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Az alacsony magnéziumszint oka lehet a csökkent felszívódás a bélben (felszívódási betegségek, egyes vékonybél-áthidaló műtétek után, elégtelen táplálkozás, alkoholizmus), a fokozott ürülés (vesebetegség, hasmenés, cukorbetegség (diabéteszes ketoacidózis), vízhajtó kezelés, mellékvesekéreg betegség , daganatok, ill. D-vitamin kezelés, bizonyos gyógyszerek (aminoglikozid antibiotikumok, cisplatin, amphotericin B) mellékhatása. Ilyen esetekben magnéziumot kell adagolni a szervezet számára. Súlyos magnéziumhiány szívritmuszavarra és hirtelen halálra hajlamosít. Ekkor a kezelés intravénás, magnézium tartalmú infúziók alkalmazásából áll. A magnéziumraktárak feltöltésére magnézium pezsgőtabletta is alkalmazható.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Veseelégtelenségben, savkötő gyógyszerek fokozott bevitele esetén.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.