Vérvizsgálat

Krioglobulinok

A szérum cryoglobulin a ritka, autoimmun eredetű, a kis méretű ereket érintő gyulladás diagnózisához használt vizsgálat.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból készült klinikai kémia vizsgálat.

Normál érték

<0,12mg/dl

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálatot végzőnek 37 Celsius fokon kell tartani a kémcsövet A cryoglobulinok a vérben található, az immunrendszer által termelt kóros fehérjék, melyek hidegben oldhatatlanná válnak, ezáltal kicsapódnak, majd a szérumot ismételten felmelegítve újra oldott állapotba kerülnek. (A vérfehérjék normálisan hidegben is oldottan maradnak.) A cryoglobulinok a szervezetben akkor csapódnak ki, mikor a vér a végtagokban és a bőr alatti szövetekben lehűl.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Akkor végzik, ha egy bizonyos ritka autoimmun-betegségre, az ún cryoglobulinaemiára van gyanú, illetve bizonyos, kis méretű ereket érintő gyulladások (vasculitisek) differenciáldiagnosztikájában is használják. Akkor végzik, ha egy bizonyos ritka autoimmun-betegségre, az ún cryoglobulinaemiára van gyanú, illetve bizonyos, kis méretű ereket érintő gyulladások (vasculitisek) differenciáldiagnosztikájában is használják. Egyes májbetegségekben is kialakul cryoglobulinaemia.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

Ha sok cryoglobulin van a vérben, ez kicsapódva a kis ereket károsítja. A kis erek érintettek lehetnek a bőrben, a vesében, a májban, a szívben és a tüdőben is, és ezen szervek károsodása olyan tüneteket okoz, amelyek alapján felmerülhet a cryoglobulin betegség klinikai gyanúja. Ilyen tünetek a vese károsodására utaló vér- és fehérjevizelés, a környéki idegek bántalmára utaló érzészavar, vagy a bőrön megjelenő vöröses foltok. Gyakran társul fertőző májgyulladást okozó ún. hepatitis-vírusfertőzéshez.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Gyógyítani nem lehet, csak a tüneteket enyhíteni. Az immunrendszer aktivitását csökkentő gyógyszerek hatása is csak mérsékelt fokú.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.