Vérvizsgálat

Krioglobulinok

A szérum cryoglobulin a ritka, autoimmun eredetű, a kis méretű ereket érintő gyulladás diagnózisához használt vizsgálat.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból készült klinikai kémia vizsgálat.

Normál érték

<0,12mg/dl

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálatot végzőnek 37 Celsius fokon kell tartani a kémcsövet A cryoglobulinok a vérben található, az immunrendszer által termelt kóros fehérjék, melyek hidegben oldhatatlanná válnak, ezáltal kicsapódnak, majd a szérumot ismételten felmelegítve újra oldott állapotba kerülnek. (A vérfehérjék normálisan hidegben is oldottan maradnak.) A cryoglobulinok a szervezetben akkor csapódnak ki, mikor a vér a végtagokban és a bőr alatti szövetekben lehűl.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Akkor végzik, ha egy bizonyos ritka autoimmun-betegségre, az ún cryoglobulinaemiára van gyanú, illetve bizonyos, kis méretű ereket érintő gyulladások (vasculitisek) differenciáldiagnosztikájában is használják. Akkor végzik, ha egy bizonyos ritka autoimmun-betegségre, az ún cryoglobulinaemiára van gyanú, illetve bizonyos, kis méretű ereket érintő gyulladások (vasculitisek) differenciáldiagnosztikájában is használják. Egyes májbetegségekben is kialakul cryoglobulinaemia.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

Ha sok cryoglobulin van a vérben, ez kicsapódva a kis ereket károsítja. A kis erek érintettek lehetnek a bőrben, a vesében, a májban, a szívben és a tüdőben is, és ezen szervek károsodása olyan tüneteket okoz, amelyek alapján felmerülhet a cryoglobulin betegség klinikai gyanúja. Ilyen tünetek a vese károsodására utaló vér- és fehérjevizelés, a környéki idegek bántalmára utaló érzészavar, vagy a bőrön megjelenő vöröses foltok. Gyakran társul fertőző májgyulladást okozó ún. hepatitis-vírusfertőzéshez.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Gyógyítani nem lehet, csak a tüneteket enyhíteni. Az immunrendszer aktivitását csökkentő gyógyszerek hatása is csak mérsékelt fokú.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +37 °C
Minimum: +21 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható és a déli óráktól főleg a középső országrészben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetik. Az eleinte déli, délkeleti, majd az északi, északnyugati irányba forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható, a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum. Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja elé nézünk; az abszolút melegrekord is megdőlhet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.