Vérvizsgálat

Humán Coriogonadotropin

A HCG normálisan várandós nőkben a méhlepényben termelődik, de nem várandósokban egyes daganatok esetén is nagy mennyiségben kimutatható a vérben.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumből készült hormonmeghatározás.

Normál érték

Férfiakban és nem várandós nőkben 10 U/l alatt. Várandósokban 20 U/l a peteérés után 10-12 nappal, majd 2,5 naponta megduplázódik, maximumát a 9-11. héten éri el (280 000 U/l).

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálat a várandósság alatt a termelődő HCG hormon mennyiségét méri. Ennek értéke más hormonszintek értékével és egyéb faktorokkal együtt egyes magzati betegségek szűrésére is szolgál.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Várandósokban a terhességi hétre számított értéknél alacsonyabb lehet méhen kívüli terhesség, fenyegető abortusz esetén.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A HCG (humán koriális gonadotropin, chorion=méhlepény) rögtön a beágyazódás után kezd termelődni, és a megtermékenyítést követő második héten már kimutatható mennyiségben van jelen a vérben. A terhességi gyorstesztek is a HCG kimutatásán alapulnak. Nem várandósokban emelkedése egyes daganatos betegségek (például here-, petefészek-, hasnyálmirigy- és emlőtumorok) jelenlétére utalhat. Fontos azonban tudni, hogy más tumormarker vizsgálatokhoz hasonlóan a HCG-meghatározás sem alkalmas szűrővizsgálatként. A negatív eredmény nem zárja ki a daganat jelenlétét.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: