Vérvizsgálat

Humán Coriogonadotropin

A HCG normálisan várandós nőkben a méhlepényben termelődik, de nem várandósokban egyes daganatok esetén is nagy mennyiségben kimutatható a vérben.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumből készült hormonmeghatározás.

Normál érték

Férfiakban és nem várandós nőkben 10 U/l alatt. Várandósokban 20 U/l a peteérés után 10-12 nappal, majd 2,5 naponta megduplázódik, maximumát a 9-11. héten éri el (280 000 U/l).

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálat a várandósság alatt a termelődő HCG hormon mennyiségét méri. Ennek értéke más hormonszintek értékével és egyéb faktorokkal együtt egyes magzati betegségek szűrésére is szolgál.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Várandósokban a terhességi hétre számított értéknél alacsonyabb lehet méhen kívüli terhesség, fenyegető abortusz esetén.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A HCG (humán koriális gonadotropin, chorion=méhlepény) rögtön a beágyazódás után kezd termelődni, és a megtermékenyítést követő második héten már kimutatható mennyiségben van jelen a vérben. A terhességi gyorstesztek is a HCG kimutatásán alapulnak. Nem várandósokban emelkedése egyes daganatos betegségek (például here-, petefészek-, hasnyálmirigy- és emlőtumorok) jelenlétére utalhat. Fontos azonban tudni, hogy más tumormarker vizsgálatokhoz hasonlóan a HCG-meghatározás sem alkalmas szűrővizsgálatként. A negatív eredmény nem zárja ki a daganat jelenlétét.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd másutt is az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.