Vérvizsgálat

Humán Coriogonadotropin

A HCG normálisan várandós nőkben a méhlepényben termelődik, de nem várandósokban egyes daganatok esetén is nagy mennyiségben kimutatható a vérben.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumből készült hormonmeghatározás.

Normál érték

Férfiakban és nem várandós nőkben 10 U/l alatt. Várandósokban 20 U/l a peteérés után 10-12 nappal, majd 2,5 naponta megduplázódik, maximumát a 9-11. héten éri el (280 000 U/l).

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálat a várandósság alatt a termelődő HCG hormon mennyiségét méri. Ennek értéke más hormonszintek értékével és egyéb faktorokkal együtt egyes magzati betegségek szűrésére is szolgál.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Várandósokban a terhességi hétre számított értéknél alacsonyabb lehet méhen kívüli terhesség, fenyegető abortusz esetén.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A HCG (humán koriális gonadotropin, chorion=méhlepény) rögtön a beágyazódás után kezd termelődni, és a megtermékenyítést követő második héten már kimutatható mennyiségben van jelen a vérben. A terhességi gyorstesztek is a HCG kimutatásán alapulnak. Nem várandósokban emelkedése egyes daganatos betegségek (például here-, petefészek-, hasnyálmirigy- és emlőtumorok) jelenlétére utalhat. Fontos azonban tudni, hogy más tumormarker vizsgálatokhoz hasonlóan a HCG-meghatározás sem alkalmas szűrővizsgálatként. A negatív eredmény nem zárja ki a daganat jelenlétét.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +14 °C

A nap első felében erősen felhős, néhol párás idő valószínű, majd délutánra egyre gomolyosabbá válik a felhőzet és hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak. Az ország nyugati, délnyugati felén valószínű a legtöbb napsütés. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.