Negyven csúcsvezető kerülhet a kórházak élére

HáziPatika

Az egészségügyi rendszer átfogóbb átalakításának egyik lépése lehet, hogy negyven "csúcskórház" vezetőjét keresi a kormány.

Januárban nemcsak új törvény, de rendszerátalakítás is lesz az egészségügyben. Az új egészségügyi rendszer élére keres mintegy 40 "csúcsvezetőt" Pintér Sándor belügyminiszter - írja a Népszava. A vezetők kiválasztására kijelölt bizottság tagja lenne Müller Cecília országos tiszti főorvos, valamint Kincses Gyula, az orvosi kamara elnöke is, utóbbi azonban nem fogadta el a felkérést.

Tömegesen hagynák el az orvosok a közegészségügyet

A magyar orvosok több mint háromnegyede nem írná alá jelen formájában az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) felmérése szerint rengetegen készülnek elhagyni a közegészségügyet. Kattintson a részletekért!

Nagy a bizonytalanság

Megválasztásuk után ezek csúcskórház-igazgatók lennének az egyes területek egészségügyi ellátásáért felelős vezetői, hozzájuk tartozna a régió többi kórháza, rendelőintézete, alapellátója. A lap forrása szerint kormánytisztviselői státuszban dolgoznának, és várhatóan már január előtt hivatalba léphetnek, a terv szerint ugyanis ők kötnék meg a jogállási törvényben előírt új munkaszerződéseket az állami szektorban maradt dolgozókkal. Ezek a munkaszerződések rögzítik majd azt az "egészségügyi szolgálati jogviszonyt", amely jóval kötöttebb, mint a ma legjellemzőbb közalkalmazotti státusz, és amelynek számos pontja ellen az orvosi kamara is tiltakozott.

A csúcsvezetők alá kerülne a régió többi kórháza is. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A csúcsvezetők alá kerülne a régió többi kórháza is. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Nem tisztázott az sem, hogy mi lesz a sorsuk a jelenleg is regnáló, határozott időre kinevezett főigazgatóknak ebben az új struktúrában. A lapnak nyilatkozó intézményvezető szerint a járvány miatt csúcsra járatott rendszerben dolgozóknak csak újabb nehézséget jelent, hogy nem tudhatják, jövő évtől milyen rendszerben kell majd folytatniuk a munkát.


Az olaszok ismét élelmiszert vásárolnak fel a koronavírus miatti újabb zárlatra készülve. Szerdáig bejelenti a kormány az újabb szigorításokat - további részleteket az nlc.hu cikkében olvashatunk!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső