Ápolónő: "van, amikor azt érezzük, elég volt"

Őszinte és szívbemarkoló írás egy ápolónőtől az egészségügyben dolgozók embert próbáló, mégis felemelő hivatásáról.

"Nem titok, hogy akadnak pillanatok, amikor azt érezzük mi, ápolónők: Elég volt! Inkább leszek bármi, mint egyetlen napot is tovább csináljam. Önmagam védelmében" - osztja meg az Ápolónő blog szerzője érzéseit, amelyek az egészségügyben dolgozó minden embernek ismerősek lehetnek.

"Nem szeretünk bele a betegekbe" Az ápolónő és a beteg között meddig maradhat meg szakmai kereteken belül a bensőséges kapcsolat? Létezik a Nightingale-szindróma, az ápolónő valóban beleszerethet a páciensbe? Ápolónővel és szakértővel beszélgettünk - kattintson!

"Egyszer már elmentem, mégis itt vagyok"

Mint írta, az ápolókat ért mindennapos inzultusok, a megbecsülés hiánya, az állandó kritikák és a megterhelő munka mellett nagyon nehéz elhivatottsággal, mosolyogva felvenni minden nap a munkát. A betegek fájdalma és nehézsége a mindennapjaik részét képezi. "De nem állhatok meg, mert emberi életek vannak a kezemben" - írja az ápolónő.

Nehéz, de nemes munka az ápolóké. Fotó: iStock
"Kinyitottam a szekrényt és megláttam a nővérruháim, elérzékenyültem". Fotó: iStock

Mindig van azonban egy olyan pillanat, ami átlendítheti a dolgozókat a mélyponton, és lendületet ad a megterhelő mindennapokhoz. Sok esetben a kávészünetek alatt merítenek erőt egymásból, az egyik ápolónő például arról mesélt, hogyan talált vissza a hivatásához. "Én már egyszer elmentem. Azt éreztem: képtelen vagyok tovább csinálni. De mint látjátok, itt vagyok!" - mondta nevetve. "Próbálkoztam, évekig, de nem találtam a helyem. Ha hiszitek, ha nem, ahányszor kinyitottam a szekrényt és megláttam a nővérruháim, elérzékenyültem. Hiányzott. Hiányoztatok ti és hiányoztak a betegek. Hiányoztak azok az érzések, történések, amit csak mi élhetünk át a mindennapokban. Hiába, ez vagyok én: nővér!" - idézi munkatársa szavait.

Beszélgetésüket egy mosolygós, járókerettel közlekedő idős hölgy szakította félbe, aki a kopott köntösének zsebéből egy csokoládét vett elő. "De jó, hogy erre jártak! Egyék meg ezt a csokit! Boldogsághormon maguknak, hogy holnap is mosolyogni tudjanak!" - mondta. Az ilyen pillanatok azok, amik után csak azt érezhetik: itt a helyük.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: