A tudatos beteg az egészségipar fejlődésének kulcsa

HáziPatika

A beteg gyógyulásához elengedhetetlen orvosával kialakult, közvetlen viszonya, de saját maga is rengeteget tehet a kezelés sikeréért - derült ki a CM Sales gyógyászati kommunikációs konferenciáján.

A tudatos beteg állt a CM Sales által megrendezett idei gyógyászati kommunikációs konferencia fókuszában. A Tájékozott döntéshozatal című konferencián résztvevő patikai, gyógyszergyártói és kutatói szegmenst képviselő szakemberek olyan kérdésekre keresték a választ, mint hogy mi ma a beteg szerepe saját gyógyulásának folyamatában, melyek az orvos-beteg kommunikáció követendő irányai, és hogyan szólíthatjuk meg a 21. századi tudatos, tájékozott fogyasztót.

Sajnos az orvos-beteg kommunikáció gyakran akadozik, a félreértések pedig komoly gondot is okozhatnak. De vajon miért nem tudunk kérdezni a rendelőkben, illetve hogyan tudjuk a legkönnyebben kifaggatni az orvost? Cikkünkben találja a választ!

Az informált beteg rövidebb ideig beteg

Informált, saját gyógyulásának folyamatában aktívan résztvevő, az orvossal és a gyógyászati szakemberekkel partneri viszonyban döntést hozó beteg - a szeptember közepén megrendezett találkozó minden előadója és a HáziPatika.com videóüzenetben megszólaló orvosszakértői is egyetértettek abban, hogy ilyen a jövő gyógyászatának főszereplője. Ahogy Dr. Pataki Vera gyógyszer-kommunikációs szakértő, a rendezvény moderátora köszöntőjében kiemelte, az eddig passzív szerepkört betöltő beteg újraértelmezéséhez és a fogyasztó és a gyógyszergyártó közti hatékony kommunikáció fenntartásához az egészségügy minden szektorában teljes paradigmaváltásra van szükség.

A tudatos beteg állt a CM Sales konferenciájának középpontjában
A tudatos beteg állt a CM Sales konferenciájának középpontjában

A bevezető prezentációban megfogalmazott célokhoz csatlakozott Bagi Bea és Szerencsés Dóra, az Inspira Research kutatói és Dr. Zlinszky János, a BENU Magyarország Zrt. igazgatósági tagja is. Az előadók szerint - a patikában vizsgált vásárlások típusai és a gyógyszertárak felé támasztott megváltozott fogyasztói igények miatt - a patikusnak egyszerű kiszolgálóból újra segítő féllé kell válnia, interakciót és empatikus kommunikációt kezdeményezve a hozzá forduló vásárlókkal. Gellért Gabriella, a SANOFI senior brand managere (Nutritional Category Lead / Magne B6 & Pharmaton Vital) a MagneB6 sikertörténetén keresztül hangsúlyozta az edukáció és az integrált kommunikációs kampányok fontosságát: míg néhány évvel ezelőtt kevesen ismerték fel a stressz forrásaként a magnéziumhiányt, mára már 11 százalékkal nőtt az étrendkiegészítő fogyasztása.

Esettanulmányokat mutattak be a Central Médiacsoport marketingszakértői, Kriska Erika és Fábián Sándor is. Kriska Erika a HáziPatika.com néhány hónap alatt több mint hétezer regisztrálót aktivizáló Életmódváltók programjának eredményeiről számolt be. Az egészségtudatos életmód propagálását célul kitűző kampány változatos kommunikációs eszközökkel és mozgásra serkentő eseményekkel szólította meg a komplex segítséget keresőket. Fábián Sándor a közösségi média szerepét vizsgálta a betegségekkel küzdők döntéseiben és véleményformálásában: előadása a HáziPatika.com cukorbetegeknek szóló zárt Facebook-csoportjának közel tízezer tagjára fókuszált.


Dr. Herbert Zsófia (Cluster Medical Lead) a GSK képviseletében pedig az asztmások betegségérzékelését felmérő kutatása kapcsán hívta fel a figyelmet a beteg saját terápiájában elfoglalt szerepének fontosságára. A konferencia résztvevői a közös gondolkodáson túl a Nők Lapja Egészség által jelölt, az egészségtudatos életmódot képviselő közszereplők közül a lap "Egészség Hőse"  címének birtokosát is kiválaszthatták. 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső