Miért esnek mindig talpukra a macskák?

A macskák igazi akrobaták, hiszen egy-egy magasabb szekrény tetejéről leugorva is mindig elegánsan, a talpukra érkezve huppannak a padlóra. Mindez azonban nem a véletlen műve, hiszen akad egy-két ügyes trükk a tarsolyukban.

Hogyan tehetjük biztonságossá az erkélyt kedvenceink számára? Részletek itt.

Egyfelől fontos, hogy a macskák nagyon finoman hangolt egyensúlyérzékkel rendelkeznek, másrészt az emberénél több csigolyát tartalmazó gerincük is rendkívül rugalmas, ami hihetetlenül flexibilis mozgást tesz lehetővé. E tulajdonságok segítéségével képesek addig forgatni a testüket, amíg megfelelő helyzetbe nem kerülnek az ideális landoláshoz. Ezt a veleszületett képességet nevezzük korrekciós reflexnek.

A macskák szinte mindig a talpukra esnek, de így is megsérülhetnek
A macskák szinte mindig a talpukra esnek, de így is megsérülhetnek

Amint tehát egy macska leugrik vagy leesik egy magasan lévő helyről, látása és a belső fülében elhelyezkedő egyensúlyi rendszere segítségével rövid időn belül képes felismerni, hogy merre van hozzá képest az ég és a föld. Az állat ennek ismeretében kezdi el forgatni a felsőtestét, amit az alsóteste is lekövet. Az irigylésre méltó képességnek a legtöbb cica már alig héthetes korában igazi mesterévé válik, így félelem nélkül veti alá magát a mélységbe, ha a szükség úgy hozza.

És ez még nem minden: viszonylag kis méretük szintén segíti a macskákat, akárcsak a könnyű csontszerkezetük és a sűrű bundájuk , amely a légellenállást növelve fogja vissza a gyorsulásukat. Mi több, néhány macska - mint egyfajta ejtőernyőt - az egész testét igyekszik zuhanás közben szétterpeszteni a végsebesség csökkentése érdekében.

Akrobatikus képességek ide vagy oda, a gazdik számára szigorúan ajánlott, hogy szellőztetéskor odafigyeljenek a kedvencükre is. Egy madár vagy egy mókus ugyanis kellő csáberőt jelenthet a macskák számára, akik a vadászösztöntől hajtva könnyen elveszíthetik egyensúlyukat az ablakpárkányon. Érdemes ráadásul megemlíteni, hogy esetükben a kisebb magasság akár veszélyesebb is lehet, hiszen egy-két emeletet esve nincs elég idejük, hogy megfelelően korrigálják a testtartásukat. Emellett az is fontos, hogy a macskák sem sebezhetetlenek, ha zuhanásról van szó, azaz még úgy is komoly sérüléseket szerezhetnek, ha egyébként a talpukra érkeznek. Vigyázzunk tehát kedvenceinkre!

Fontos: livescience.com

Érzékszervek, kommunikációs képességek és a hatékony vízkanál - mi mindenben ügyesebbek a macskák a kutyáknál? A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, zivatarral, utóbbiakat felhőszakadás, erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A Dunántúlon nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra