A macskák csak a saját szabályaik szerint hajlandók játszani

Egy friss kutatás szerint ugyan a cicákkal is lehet ugyanazt játszani, mint a kutyákkal, ám csak az ő kedvüknek megfelelően.

Egy friss felmérés szerint igenis a macskáknak is lehet botot, labdát dobálni, hogy visszahozzák, csak nem mindig és mindenkivel hajlandók játszani - írja a The Guardian. A Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányhoz 1154 macska 924 tulajdonosát kérdezték meg arról, hogy tudnak-e dobálósat játszani a kedvenceikkel. 

A legtöbb macska (94 százalék) esetében a visszahozás ösztönös viselkedésnek tűnt, nem pedig a gazdi által tanított vagy más állattól tanult viselkedésnek. A beszámolók szerint a legtöbb még kölyökként kezdte el ezt a játékot.

macska cica játék
A macskákat híresen nehéz tanítani. Fotó: Ilona Ilyés/Pixabay

A legnépszerűbb tárgyként a játékokat jelölték meg, majd a gömb alakú tárgyak, például a labdák vagy a gyűrött papírdarabok, végül pedig a kozmetikumok következtek. Egyes macskák csak egy bizonyos típusú tárgyat hoztak vissza, vagy csak egy olyan személy volt, akivel szívesen játszottak, vagy csak bizonyos napszakokban voltak hajlandók rá. Volt, aki arról számolt be, hogy egy bizonyos méretnél nagyobb vagy kisebb játékot már nem hozott vissza a cicája. Volt, akit az éjszaka közepén ébresztett fel a macskája azzal, hogy párnájára dobott egy játékot.

"Igaz az a sztereotípia, hogy a macskák nem akarják azt csinálni, amit mi akarunk, hanem mindig csak arra hajlandók, amit ők akarnak. Ettől úgy érzik, ők irányítanak, és hasznos ezzel tisztában lennünk mind a macska jóléte, mind a kiegyensúlyozott kedvenc-gazdi viszony érdekében. Azt javaslom, minden gazdi fogadja el a cicája játékszabályait: nem mindegyikük akarja visszahozni a labdát, és amelyik igen, annak is meglesz a maga egyedi módja rá" - foglalta össze az eredményeket Jemma Forman, a Sussex-i Egyetem pszichológiai intézetének kutatója, a tanulmány vezető szerzője. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.