Veszélyes nyers ételt adni a kutyának

A nyers húst tartalmazó ételek egyre népszerűbbek a kutyatartók körében. Sokan gondolják úgy, hogy a nyers ételek természetesebbek, és egészségesebbek lehetnek egyes kutyafajták számára. Csakhogy az ilyen jellegű táplálkozás káros lehet az állat és a gazdi számára is.

A nyers ételes táplálás, vagy ahogyan néhányan ismerik, a BARF (biologically appropriate raw food", azaz biológialilag megfelelő nyers étel, illetve "bones and raw food" azaz csontok és nyers étel), egyre nagyobb teret hódít. Ian Billinghurst állatorvos volt az, aki szélesebb körben hirdetni kezdte, hogy ez egy jó módszer, mivel szerinte a kutyák és néhány más állat számára bizonyos nyers ételek fogyasztása a legjobb választás.

A kutyatulajdonosok körében egyre nagyobb teret hódít a nyers ételes táplálás
A kutyatulajdonosok körében egyre nagyobb teret hódít a nyers ételes táplálás. Fotó: iStock

Potenciálisan veszélyesek lehetnek

Ugyanakkor egy, a Vet Record című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány arra figyelmeztet, hogy kereskedelmi forgalomban elérhető nyers ételek potenciálisan veszélyesek lehetnek a kutyák és gazdáik számára is. A tanulmányban, amely egy svéd kutatás eredményeit foglalja össze, az áll, hogy a nyers húst tartalmazó élelmiszerek a fagyasztáson kívül semmilyen hőkezelésen nem estek át.

Ez pedig a szakértők szerint félő, hogy azt jelenti, hogy többféle káros baktériumot is tartalmazhatnak. Hogy valóban ez-e a helyzet, a kutatócsapat 60 féle, különböző nyers húst tartalmazó termékből vett mintát, és mindegyiket kielemezték. Ezek tíz különféle cég termékei voltak, amelyek között svéd, norvég, finn, német és brit gyártók is szerepeltek. Ezeket a termékeket mind kutyáknak adható eledelként árulták, és mindegyikben volt nyers hús, ehető csontok, illetve különböző állati szervek marhából, csirkéből, bárányból, sertésből, kacsából, rénszarvasból és lazacból. Emellett egyes termékekben voltak zöldségek, növényi rostok és ásványi anyagok is.

Ételek, melyeket ne adjunk a kutyánknak Nagyon sok gazdi nem tud ellenállni annak, hogy megossza kutyájával a saját ételét. Sajnos azonban számos emberi étel mérgező a számára - az alábbi ételeket éppen ezért inkább ne tálaljuk négylábú kedvencünknek! Részletek itt .

Magasabb volt a baktériumok szintje

Az ételekből vett mintákban olyan baktériumokat kerestek, amelyek emberekre és állatokra egyaránt veszélyesek lehetnek. Köztük voltak az Enterobacteriaceae egyes fajtái, a Clostridum perfringens, a Salmonella és a Campylobacter egyes fajtái. Enterobacteriaceae fajtákat mindegyik mintában találtak - ez általában fekáliával való szennyezettséget jelez. Emellett az élelmiszerek több mint felében jóval magasabb volt a baktériumok szintje annál, mint amit az uniós szabályok engedélyeznek.

Ugyanakkor a szakemberek azt is hozzátették, hogy a nyers ételekben található baktériumok nagy része általában nem okoz fertőzést - de lehetnek kivételek. Az egyik ilyen az Eschericia coli, amelyet a vizsgált minták körülbelül egyharmadában találtak meg. C. perfringens a minták harminc százalékában volt jelen, Salmonella a hét százalékukban, Campylobacter pedig a három százalékukban. A két utóbbi baktérium állatra és emberre egyaránt veszélyes, és átadhatják egymásnak.

Elkülönítve, mélyhűtve tároljuk

A szakértők azt javasolják, hogy ha valaki nyers ételt vásárol az állatának, tárolja mélyhűtve egészen a fogyasztásig, majd 10 fokos hőmérsékletűre olvassza ki. Emellett tartsa elkülönítve más élelmiszerektől, a kibontásukhoz, porciózásukhoz használjon külön eszközöket, amelyeket utána alaposan megtisztít, akárcsak azokat a konyhai és egyéb felületeket, amelyek a nyers étellel érintkeztek. Emellett arra is ügyelni kell, hogy a nyers ételt fogyasztó állat nyálával is átkerülhetnek az emberre a baktériumok - erre különösen azok ügyeljenek, akiknek a családjában kisgyerek vagy gyengébb immunrendszerű ember található.

Forrás: medicalnewstoday.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: