Kiderítették, hogyan éreznek a kutyák gazdijuk iránt

A kutyák képesek örömkönnyeket hullatni, ha hosszabb különlét után újra együtt lehetnek gazdájukkal – mutatta ki egy új japán tanulmány.

A japán Azabu Egyetem kutatói a kutyák érzelmeit vizsgálták, így a többi között azt, hogy az ebek is képesek-e örömkönnyek hullatására. Kikuszui Takefumi, a kutatás vezetője azután kezdett el foglalkozni a témával, hogy néhány évvel ezelőtt az egyik pudlija világra hozott egy alomnyi kiskutyát. A szakember észrevette ugyanis, hogy az újszülött kutyák ápolása közben anyjuk könnyezett. A kutatónak ekkor ötlött fel a fejében, hogy talán az oxitocin állhat a megnövekedett könnytermelődés hátterében.

kutya, gazdi, állattartás, fiatal nő
A gazdival találkozva a kutyák is képesek örömkönnyeket hullatni. Fotó: Getty Images

Az oxitocin hormon, avagy az úgynevezett szeretethormon az agyban termelődik. Az anya és gyermek közti szoros kapcsolat, valamint a szülés beindítása és tejtermelődés fokozása révén fontos szerepe van a szülésben, de ez a hormon felelős az embertársaink felé irányuló bizalomért, megértésért és együttérzésért is. Egyszersmind Kikuszui szerint az oxitocin lehet a magyarázat arra is, miért áll fenn kapcsolat a kutyák könnyezése és a bennük feltörő pozitív érzelmek között.

Korábbi megfigyelésekből a vizsgálatban részt vevő kutatók már megállapították, hogy mind a kutyákban, mind gazdájukban oxitocin szabadul fel a kettejük közti interakció során. A kutatásból pedig kiderült az is, hogy a kutyák nem hullatnak könnyeket olyan emberek láttán, akiket nem ismernek, azonban hozzáadott oxitocin hormon hatására gyarapodtak könnyeik. A kutatók megállapították, hogy a kutyák könnytermelődése fokozódik az emberek által örömtelinek, boldognak megélt helyzetekben, arra azonban továbbra sincs válasz, hogy negatív érzelmekre is ugyanígy reagálnak-e. Az eredményeket bemutató tanulmány a Current Biology című biológiai folyóiratban jelent meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: