A kutyák megszenvedhetik a karantén utáni időszakot

Szakértők szerint négylábú társaink számára kemény lehet majd a karantént követő időszak.

Bár mi, emberek már alig várjuk a korlátozások végét, amikor életünk végre visszatérhet majd a megszokott kerékvágásba, a szakemberek szerint ez a kutyák számára nem lesz könnyű időszak: extrém módon felerősödhet a szeparációs szorongásuk. A magyarázat egyszerű: négylábú társaink hozzászoktak, hogy a gazdi otthon van, és ha hirtelen újra "eltűnik", azt nem fogják túl jól viselni. "A családjukkal töltött bőséges minőségi idő a kutyáknál túlzott függőség kialakulásához vezethet - mondta a Times-nak Robert Mugford állatpszichológus, aki Erzsébet királynő corgijait is trenírozza, majd hozzátette - ebből adódóan az ebek nagyon megszenvedhetik, amikor a felnőttek visszamennek dolgozni, a gyerekek pedig iskolába."

koronavírus, házikarantén, kedvencek, járvány, kutyák, háziállatok
koronavírus, házikarantén, kedvencek, járvány, kutyák, háziállatok

Dr. Karen Sueda az állatok magatartás-lélektanára specializálódott állatorvos, aki nemrég az Insidernek azt írta, hogy a kutyák - mint mindenki - akkor érzik a legjobban magukat, ha napjaikat a következetesség és az előreláthatóság hatja át. "És minden alkalom, amikor ebben hirtelen változás lép fel, stresszt okozhat" - tette hozzá. Ez pedig olyan szokatlan viselkedésben nyilvánulhat meg, mint a bepisilés, szőnyegre ürítés, üvöltés, rágás, kártékonykodás, szökési kísérletek.

Mire utal, ha a kutya nem akar sétálni? A legtöbb kutya általában igen lelkesen indul a szokásos napi sétájára, és már a póráz felmutatására is azonnal ugrálni kezd. Néha azonban ez a lelkesedés eltűnik, és szinte képtelenség rávenni az állatot a mozgásra - de vajon mi lehet ennek az oka? A választ olvassa el cikkünkre kattintva.

A szeparációs szorongás nemcsak pszichológiai értelemben viseli meg az ebeket, hanem mivel sok négylábú megpróbálja kiásni magát a lakásból, meg is sérülhetnek: törött fogakkal, sérült körmökkel, vérző mancsokkal várhatják haza a gazdit.

Mit tehetünk? A szakértők szerint jó, ha már most megpróbáljuk hozzászoktatni a kutyát újra egy kis egyedülléthez, így (újra) megtanulja, hogy ez biztonságos. Hagyjuk egyedül rövid időszakokra, például amikor boltba megyünk, vagy néha csukjuk magunkra a fürdőszobaajtót.

Forrás: NYPost

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső