Jó hírek érkeztek a hazai fehér gólyákról

Mintegy tíz százalékkal növekedett a fehér gólyák száma Magyarországon egy tavaly végzett felmérés szerint.

Az 1970-es évektől évtizedeken keresztül 4 800 és 5 500 között ingadozott a költőállomány az ötévente szervezett felmérések adatai alapján. A 2019-es országos felmérés azonban némiképp váratlanul csak négyezer költőpárt mutatott ki – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szerdai közleményében. Éppen ezért örömteli, hogy a tavalyi felmérés alapján ma 4550 párra becsülhető a teljes hazai állomány.

fehér gólya, gólyafészek
Fehér gólya a Zala megyei Zalakomáron 2023. március 18-án. Fotó: MTI/Varga György

A nagyközöség számára is nyitott TermészetLesen program részeként tavaly az ország jelentős részén zajlott adatgyűjtés a fehérgólya-fészkekről. Az adatgyűjtést az MME Turdus nevű applikáció Gólyales alkalmazása is nagyban segítette. Az MME online adatbázisába feltöltött adatok több mint ezerkétszáz település mintegy négyezer fészkelőhelyéről tudósították a szakembereket.

A vizsgált fészkelőhelyek közül 2019 fészek volt lakott. Ebből 1690 sikeresen repített fiókákat vagy fiókát, 334 pár sikertelen volt, 85-nek nem ismert a költési eredménye, 33 fészket pedig magányos gólya foglalt el. A sikeres párok összesen 5007 fiókát neveltek fel, így az átlagos fiókaszám az összes párra számolva 2,46, a sikeres párokra számítva 2,96 volt. Ez a szám nem rekordmagas, de a sokéves átlagnál jobbnak számít.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra