Háziállatok, amelyek egészségünket is támogatják

Számos kutatás bizonyítja, hogy a hobbiállatok tartása nagyszerű hatással van az ember fizikai és mentális egészségére egyaránt. Pszichológus szakember osztotta meg, hogy szerinte mely állatok segíthetnek a legtöbbet különböző problémák esetén.

Kutyát különösen azoknak érdemes tartaniuk, akik depresszióval küzdenek, illetve hajlamosak a depresszióra – mondta el TikTok-csatornáján dr. Judith Joseph amerikai pszichológus a menshealth.com beszámolója szerint. Szerinte ugyanis az ebek képesek jól olvasni az emberek érzelmeit, nagyon empatikusak, és a tartásukhoz a séták miatt muszáj némi mozgást építeni a gazdi napi rutinjába, ami köztudottan remek hatással van a mentális egészségre is.

kutya, gazdi, kutyatartás, kutyasétáltatás
A kutyatartás a depressziónak is kiváló ellenszere. Fotó: Getty Images

Az autizmussal élőknek macskatartást javasol, mivel ezek a négylábúak nem tartanak fent intenzív szemkontaktust, és a fizikai távolságtartás határait is képesek értelmezni. Emellett sokat segíthetnek az autista gyerekeknek a stressz feldolgozásában. Szorongással küzdők számára a szakember szerint a halak tartása a legjobb megoldás, mivel a mozgásuk megfigyelése a vízben nyugtatja az agyhullámokat, illetve csökkenti a vérnyomást.

A bipoláris zavarral élőknek dr. Joseph szerint érdemes megfontolniuk, hogy kígyót tartsanak. A javaslat elsőre talán furcsának tűnhet, de érdemes hozzátenni, hogy a kígyók ritmikus mozgása a karon segíthet a hangulat stabilizálásában. Az ADHD-vel élőknek a doktornő szerint jót tehet, ha valamilyen hüllőt, például leguánt választanak háziállatnak. Mivel viszonylag függetlenek, nem igényelnek túl sok figyelmet, így a tartásuk még azoknak sem okoz frusztrációt, akiknek problémájuk van a szervezettséggel, vagy azzal, hogy huzamosabb időn át odafigyeljenek valamire.

A kényszerbetegek számára dr. Joseph szerint a madarak tartása lehet nagyszerű választás. A csivitelésük nyugtatóan hathat, kis helyre korlátozódik az életterük, és nem csinálnak piszkot a lakásban. A demenciával küzdő idősek számára pedig teknőstartást javasol a szakértő. Ezek az állatok lassan mozognak, és a pszichológus szerint akár a memóriára is pozitívan hathatnak. Bár nincsenek konkrét kutatások a teknőstartás és a demencia javulása közötti kapcsolatról, az állattartás korábbi vizsgálatok szerint enyhítheti a demencia tüneteit.

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: