ROSUCARD 20 mg filmtabletta

ROSUCARD 20 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Rosucard filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Rosucard filmtabletta a sztatinoknak nevezett gyógyszerek családjába tartozik.

A Rosucard filmtablettát azért írta fel a kezelőorvosa, mert:
- Önnek magas a koleszterinszintje. Ez azt jelenti, hogy Ön veszélyeztetett a szívinfarktus vagy az agyi érkatasztrófa (sztrók) kialakulásának szempontjából. A Rosucard filmtablettát a magas koleszterinszint kezelésére alkalmazzák felnőtteknél, serdülőknél, valamint 6 éves vagy idősebb gyermekeknél.

Azért javasolták Önnek a sztatin-kezelést, mert a diéta és a testmozgás önmagában nem eredményezett megfelelő mértékű koleszterinszint-csökkenést. A Rosucard filmtabletta szedése során is folytatni kell a koleszterincsökkentő diétát és a testmozgást.

Vagy

- Egyéb tényezők jelenléte miatt, amelyek Önnél növelik a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófa (sztrók) vagy a társuló egészségügyi problémák kialakulásának veszélyét.

A szívinfarktust, az agyi érkatasztrófát vagy a társuló egyéb problémákat az érelmeszesedésnek (ateroszklerózis) nevezett betegség okozhatja. Az ateroszklerózis a zsírrészecskék érfalakba történő beépülését jelenti.

Miért fontos a Rosucard filmtabletta folyamatos szedése?
A Rosucard filmtabletta a vérben keringő, lipideknek nevezett zsírrészecskék vérszintjét befolyásolja, melyek közül leggyakoribb a koleszterin.
Különböző típusú koleszterinek találhatók a vérben: a "rossz" koleszterin (LDL-C), és a "jó" koleszterin (HDL-C).
- A Rosucard filmtablettával csökkenthető a "rossz" koleszterin és növelhető a "jó" koleszterin.
- Úgy fejti ki hatását, hogy a szervezetben megakadályozza a "rossz" koleszterin képződését. Valamint segíti szervezetét annak vérből történő eltávolításában.
A legtöbb embernél a magas koleszterinszint nem befolyásolja a közérzetet, mivel nem okoz tüneteket. Azonban, ha ez az állapot kezeletlen marad, a zsírrészecskék beépülhetnek a vérerek falába, amely azok szűkületéhez vezet.
Előfordulhat, hogy ezek a beszűkült vérerek elzáródnak, így elégtelenné válik a szív vagy az agy vérellátása, mely szívinfarktus, vagy agyi érkatasztrófa kialakulásához vezet. A koleszterinszintjének kezelésével csökkentheti a szívinfarktus vagy az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázatát.
Fontos folyamatosan szedni a Rosucard filmtablettát, még akkor is, ha már sikerült megfelelő mértékben lecsökkenteni a koleszterinszintet, mivel a gyógyszer szedése megakadályozza a koleszterinszint újbóli megemelkedését és a zsírrészecskék lerakódását. Azonban abba kell hagynia a gyógyszer szedését, amennyiben orvosa ezt tanácsolja Önnek, vagy teherbe esik.


2. Tudnivalók a Rosucard filmtabletta alkalmazása előtt

Ne szedje a Rosucard filmtablettát:
- ha allergiás a rozuvasztatinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha terhes, vagy szoptat. Amennyiben a Rosucard filmtabletta-kezelés ideje alatt esik teherbe, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon kezelőorvosához. A nőknek a Rosucard filmtabletta szedése alatt megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmazniuk, hogy elkerüljék a terhességet.
- ha májbetegségben szenved.
- ha súlyos vesebetegségben szenved.
- ha visszatérő, ismeretlen eredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél.
- ha ciklosporin-tartalmú gyógyszert szed (például szervátültetést követően alkalmazzák).

Amennyiben a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak), kérjük, keresse fel kezelőorvosát.

Az említetteken kívül, ne vegyen be 40 mg-os Rosucard adagot (a legnagyobb adag):
- ha közepesen súlyos vesebetegségben szenved (amennyiben bizonytalan, kérjük, keresse fel kezelőorvosát).
- ha pajzsmirigybetegsége van.
- ha visszatérő, ismeretlen eredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél, ha Ön vagy családtagjai közül többen is örökletes izombetegségben szenvednek, ha korábban egyéb koleszterinszint-csökkentő szer szedésekor izombántalom lépett fel.
- ha rendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.
- ha Ön ázsiai származású (japán, kínai, filippínó, vietnámi, koreai vagy indiai).
- ha a fibrátok csoportjába tartozó, egyéb koleszterinszint-csökkentő szert szed.

Amennyiben a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak), kérjük, keresse fel kezelőorvosát.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Rosucard filmtabletta szedése előtt mondja el kezelőorvosának:
- ha veseproblémái vannak.
- ha májproblémái vannak.
- ha visszatérő, ismeretlen eredetű izombántalom, izomfájdalom jelentkezik Önnél, ha Ön vagy családtagjai közül többen is örökletes izombetegségben szenvednek, ha korábban egyéb koleszterinszint-csökkentő szer szedésekor izombántalom lépett fel. Azonnal tudassa kezelőorvosával, ha ismeretlen eredetű izomfájdalom jelentkezik Önnél, különösen, ha ezt rosszullét és láz is kíséri. Szintén mondja el orvosának vagy gyógyszerészének, ha izomgyengesége van, mely tartósan fennáll.
- ha rendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt.
- ha pajzsmirigybetegsége van.
- ha súlyos légzési elégtelenségben szenved.
- ha a fibrátok csoportjába tartozó, egyéb koleszterinszint-csökkentő szert szed. Kérjük, figyelmesen olvassa el ezt a betegtájékoztatót akkor is, ha korábban már szedett egyéb gyógyszert a magas koleszterinszint csökkentésére.
- ha HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszert szed, mint például ritonavir lopinavirrel és/vagy atazanavirrel. Lásd "Egyéb gyógyszerek és a Rosucard filmtabletta".
- ha fuzidinsav-tartalmú gyógyszert (bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazzák) kap szájon át vagy injekcióban, vagy kapott az elmúlt 7 napban. A fuzidinsav és a Rosucard filmtabletta kombinációja súlyos izomproblémákhoz (rabdomiolízis) vezethet - lásd még "Egyéb gyógyszerek és a Rosucard filmtabletta".
- ha Ön elmúlt 70 éves (mivel kezelőorvosának egyénre szabottan kell megállapítania az Ön számára legmegfelelőbb kezdő Rosucard adagot).
- ha Ön ázsiai származású, azaz japán, kínai, filippínó, vietnámi, koreai, vagy indiai. Kezelőorvosának egyénre szabottan kell megállapítania az Ön számára legmegfelelőbb kezdő Rosucard adagot.

Gyermekek és serdülők
- ha a beteg 6 évesnél fiatalabb: a Rosucard filmtabletta nem adható 6 évesnél fiatalabb gyermekeknek.
- ha a beteg 18 év alatti: a Rosucard 40 mg filmtabletta nem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél 18 éves kor alatt.

Amennyiben a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy kétségei vannak):
- Ne vegyen be 40 mg-os Rosucard adagot (a legnagyobb adag), valamint bármely nagyságú Rosucard adag szedése előtt konzultáljon kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Néhány betegnél a sztatinok a máj működésében eltéréseket okozhatnak. Ez egy egyszerű vizsgálattal kimutatható, mellyel a megemelkedett májenzimszinteket mérik a vérben. Ezért kezelőorvosa a Rosucard-terápia megkezdése előtt, majd azt követően a kezelés ideje alatt rendszeresen el fogja végezni ezt a vérvizsgálatot (májfunkciós vizsgálat).

Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, kezelőorvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben Ön cukorbeteg, vagy fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.

Egyéb gyógyszerek és a Rosucard filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
- ciklosporin (például szervátültetést követően alkalmazzák),
- regorafenib (rosszindulatú daganatok kezelésére alkalmazzák),
- warfarin vagy klopidogrel (vagy egyéb, a vér hígítására alkalmazott gyógyszer),
- fibrátok (mint például gemfibrozil, vagy fenofibrát), egyéb koleszterinszint-csökkentő készítmény (például ezetimib),
- emésztési problémákra (a gyomorsav semlegesítésére) szedett gyógyszerek,
- eritromicin (antibiotikum),
- fuzidinsav (antibiotikum - lásd lejjebb és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" fejezetben),
- szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták,
- hormonpótló terápia,
- bármelyik a következő gyógyszerek közül, amelyeket vírusfertőzések, beleértve a HIV-fertőzést vagy a hepatitisz C-fertőzést, kezelésére használnak önmagukban vagy kombinációban (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című pontot): ritonavir, lopinavir, atazanavir, ombitaszvir, paritaprevir, dazabuvir, velpataszvir, grazoprevir, elbasvir, glekaprevir, pibrentaszvir.
A Rosucard filmtabletta módosíthatja ezeknek a gyógyszereknek a hatásait, vagy ezek a készítmények módosíthatják a Rosucard filmtabletta hatását.

Ha bakteriális fertőzés ellen szájon át kell fuzidinsavat szednie, átmenetileg abba kell hagynia a Rosucard filmtabletta szedését. Kezelőorvosa fogja meghatározni, mikor kezdheti el újra biztonságosan ennek a gyógyszernek a szedését. A Rosucard filmtabletta és a fuzidinsav együttes alkalmazása ritkán izomgyengeség, izomérzékenység vagy izomfájdalom (rabdomiolízis) kialakulásához vezethet. A rabdomiolízisre vonatkozó további információkat lásd a 4. pontban.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ne szedje a Rosucard filmtablettát, ha terhes vagy szoptat. Ha a Rosucard-terápia ideje alatt teherbe esik, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvosához. A nők megfelelő fogamzásgátló módszerrel védekezzenek a teherbeeséstől a Rosucard-terápia ideje alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A legtöbb esetben a Rosucard filmtabletta alkalmazásának ideje alatt nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A Rosucard-terápia ideje alatt azonban, néhány esetben szédülés jelentkezhet. Amennyiben szédülést tapasztal, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt ilyen tevékenységbe kezdene.

A Rosucard filmtabletta laktózt és nátriumot tartalmaz
A Rosucard 10 mg filmtabletta 60 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz.
A Rosucard 20 mg filmtabletta 120 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz.
A Rosucard 40 mg filmtabletta 240 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (laktóz vagy tejcukor) érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni a Rosucard filmtablettát.

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz filmtablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Rosucard filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ajánlott adagja felnőtteknek
Ha a magas koleszterinszint miatt szedi a Rosucard filmtablettát:
Kezdő adag:
A Rosucard-terápiát 5 mg-os vagy 10 mg-os adaggal kell kezdeni, még akkor is, ha korábban már magasabb adagban is szedett egyéb sztatinkészítményt. Az 5 mg-os adag a bemetszéssel ellátott 10 mg-os tabletta felezésével elérhető.
A kezdő adag megállapítása függ:
- az Ön koleszterinszintjétől.
- a szívinfarktus vagy az agyi érkatasztrófa kockázatának mértékétől.
- olyan faktoroktól, melyek valószínűsítik bizonyos mellékhatások jelentkezését.
Beszélje meg kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével, hogy a Rosucard-terápia mekkora kezdőadagja lenne a legmegfelelőbb Önnek.

Kezelőorvosa a legkisebb (5 mg) adagot írhatja elő Önnek, amennyiben:
- Ön ázsiai származású (japán, kínai, filippínó, vietnámi, koreai vagy indiai).
- Ön elmúlt 70 éves.
- Ön közepesen súlyos vesebetegségben szenved.
- fennáll Önnél az izomérzékenység és izomfájdalom (miopátia) kialakulásának kockázata.

Az adag emelése és a maximális napi adag
Kezelőorvosa elrendelheti a gyógyszer adagjának emelését azért, hogy Ön a megfelelő adagban szedje a Rosucard filmtablettát. Ha 5 mg adaggal kezdi a terápiát, orvosa szükség esetén megduplázhatja az adagot 10 mg, 20 mg vagy 40 mg adagig (2×20 mg). Ha 10 mg a kezdő adag, orvosa 20 mg-ra, majd 40 mg-ra emelheti azt, amennyiben szükséges. Az adagmódosítás négyhetes időközönként történik.
A Rosucard filmtabletta maximális napi adagja 40 mg (2×20 mg). Ezt azok a betegek kapják, akiknek koleszterinszintjük magas, esetükben nagy a szívinfarktus vagy az agyi érkatasztrófa kialakulásának kockázata, és akiknél a 20 mg-os adaggal nem sikerült megfelelő mértékű koleszterinszint-csökkenést elérni.

Ha a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófa (sztrók) vagy a társuló egészségügyi problémák kialakulása kockázatának csökkentése miatt szedi a Rosucard filmtablettát:
Az ajánlott adag napi 20 mg. Kezelőorvosa azonban elrendelheti a gyógyszer adagjának csökkentését, ha a fentiekben említett tényezők közül valamelyik Önre vonatkozik.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél 6-18 éves korban
Gyermekeknél és serdülőknél az adag 5 mg-tól 20 mg-ig terjed. Kezelőorvosa megnövelheti a gyógyszer adagját, azért, hogy megállapítsa az Ön számára megfelelő Rosucard adagot. A 6-18 éves gyermekeknél és serdülőknél a Rosucard filmtabletta maximális napi adagja 10 mg vagy 20 mg, a kezelendő állapottól függően. Az adagját naponta egyszer vegye be. A Rosucard 40 mg filmtabletta nem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél.

A tabletta bevétele
Egészben, vízzel nyelje le a tablettát.
A Rosucard filmtablettát naponta egyszer kell bevenni. A nap bármely szakában bevehető, étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül.
Célszerű mindig azonos időben bevenni a tablettát, mert így kevésbé felejti el.

Rendszeres koleszterinszint-ellenőrzés
Fontos, hogy rendszeresen felkeresse kezelőorvosát a koleszterinszint megfelelő mértékű csökkenésének és szinten tartásának ellenőrzése céljából.
Kezelőorvosa elrendelheti a gyógyszer adagjának emelését, azért, hogy Ön a megfelelő adagban szedje a Rosucard filmtablettát.

Ha az előírtnál több Rosucard filmtablettát vett be
Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórházat.
Ha kórházi kezelésre szorul, vagy más betegség miatt részesül kezelésben, a kezelő személyzetet tájékoztassa arról, hogy Rosucard filmtablettát szed.

Ha elfelejtette bevenni a Rosucard filmtablettát
Ne aggódjon, folytassa a terápiát a soron következő adaggal. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Rosucard filmtabletta szedését
Beszélje meg kezelőorvosával, ha a Rosucard-terápia abbahagyása mellett dönt. A Rosucard-terápia abbahagyásával újra megemelkedhet a vér koleszterinszintje.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Fontos tudni, hogy melyek lehetnek ezek a mellékhatások. Ezek a mellékhatások általában enyhék és rövid időn belül megszűnnek.

Hagyja abba a Rosucard filmtabletta szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha az alábbi allergiás reakciókat észleli:
- légzési nehézség, az arc, az ajkak, a nyelv, illetve a torok duzzanata kíséretében vagy anélkül.
- az arc, az ajkak, a nyelv, illetve a torok duzzanata, mely nyelési nehézséggel jár.
- súlyos bőrviszketés (a bőr felszínéből kiemelkedő kiütéssel).
- lupusz-szerű betegség tünetegyüttese lép fel (beleértve a kiütést, ízületi elváltozásokat és vérsejtekre gyakorolt hatásokat).
- izomszakadás.

Szintén hagyja abba a Rosucard filmtabletta szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha valamely szokatlan izomérzékenység vagy izomfájdalom jelentkezik, és a vártnál tovább tart. Az izmokat érintő tünetek gyermekeknél és serdülőknél gyakrabban jelentkeznek, mint felnőtteknél. Mint más sztatinok alkalmazásakor is, nagyon kisszámú betegnél kellemetlen izomtüneteket tapasztaltak, melyből ritkán, egy rabdomiolízisnek nevezett, potenciálisan életet veszélyeztető izomkárosodás alakult ki.

A következő mellékhatásokat jelentették a rozuvasztatinnal (Rosucard filmtabletta hatóanyaga) összefüggésben:

Gyakori lehetséges mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Fejfájás
- Hasi fájdalom
- Székrekedés
- Hányinger
- Izomfájdalom
- Gyengeségérzés
- Szédülés
- A vizeletben megjelenő fehérje mennyiségének növekedése - ez rendszerint a Rosucard-kezelés felfüggesztése nélkül, magától visszaáll a normálértékre (csak a Rosucard 40 mg adagnál).
- Cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, vércukorszintjét kezelőorvosa ellenőrizni fogja.

Nem gyakori lehetséges mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- bőrkiütés, viszketés, és egyéb bőrtünetek
- A vizeletben megjelenő fehérje mennyiségének növekedése - ez rendszerint a Rosucard-kezelés felfüggesztése nélkül, magától visszaáll a normálértékre (csak a Rosucard 10 mg, és 20 mg adagoknál).

Ritka lehetséges mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
-- Súlyos allergiás reakciók - tünetei közé tartozik az arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torokduzzanat, nyelési vagy légzési nehezítettség, súlyos bőrviszketés (a bőr felszínéből kiemelkedő kiütésekkel). Amennyiben úgy véli, hogy Önnél allergiás reakció lépett fel, hagyja abba a Rosucard filmtabletta szedését, és haladéktalanul kérjen orvosi segítséget.
- Izombántalom felnőtteknél - amennyiben szokatlan izomérzékenység vagy izomfájdalom jelentkezik, amely a vártnál hosszabb ideig tart, a biztonság kedvéért hagyja abba a Rosucard filmtabletta szedését és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Súlyos hasi fájdalom (hasnyálmirigy-gyulladás)
- Májenzimértékek emelkedése a vérben
- A vérlemezkék számának csökkenése a vérben (trombocitopénia).

Nagyon ritka lehetséges mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Sárgaság (a bőr és a szemek sárgás elszíneződése)
- Májgyulladás (hepatitisz)
- Ízületi fájdalom
- Vér megjelenése a vizeletben
- A karon és a lábon jelentkező idegi eredetű tünetek (mint például zsibbadás)
- Emlékezetkiesés
- Az emlők megnagyobbodása férfiaknál (ginekomasztia)

Nem ismert gyakorisággal jelentkező mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Depresszió
- Izomgyengeség, mely tartósan fennáll
- Ínsérülés
- Alvászavarok, mint például álmatlanság, rémálmok
- Hasmenés (laza széklet)
- A száj és a szem környékén, valamint a nemi szerveken jelentkező súlyos hólyagos bőrelváltozások (Stevens-Johnson-szindróma)
- Köhögés
- Légszomj
- Vizenyős duzzanat (ödéma)
- Szexuális zavarok
- Légzéssel kapcsolatos panaszok, mint például tartósan fennálló köhögés és/vagy légszomj vagy láz

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Rosucard filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon/buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható / Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől és nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Rosucard filmtabletta?
-
A Rosucard hatóanyaga a rozuvasztatin.
Rosucard 10 mg filmtabletta: 10,4 mg rozuvasztatin-kalciumot tartalmaz filmtablettánként, ami 10 mg rozuvasztatinnak felel meg.
Rosucard 20 mg filmtabletta: 20,8 mg rozuvasztatin-kalciumot tartalmaz filmtablettánként, ami 20 mg rozuvasztatinnak felel meg.
Rosucard 40 mg filmtabletta:
41,6 mg rozuvasztatin-kalciumot tartalmaz filmtablettánként, ami 40 mg rozuvasztatinnak felel meg.
- Egyéb összetevők:
tablettamag: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát
filmbevonat: hipromellóz 2910/5, makrogol 6000, titán-dioxid (E171), talkum, valamint vörös vas-oxid (E172) - csak a 10 mg, 20 mg és 40 mg filmtablettában.

Milyen a Rosucard filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Rosucard 10 mg filmtabletta: halvány rózsaszínű, ovális, mindkét oldalán domború, bemetszéssel ellátott filmtabletta, hosszúsága kb. 8,8 mm, szélessége kb. 4,5 mm. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Rosucard 20 mg filmtabletta: rózsaszínű, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, hosszúsága kb. 11,1 mm, szélessége kb. 5.6 mm.
Rosucard 40 mg filmtabletta: sötét rózsaszínű, ovális, mindkét oldalán domború filmtabletta, hosszúsága kb. 14,0 mm, szélessége kb. 7,0 mm.

Kiszerelések:
10 mg: 14, 15, 20, 28, 30, 60, 84, 90 filmtabletta
20, 40 mg: 14, 28, 30, 84, 90 filmtabletta

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-22803/10
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Zentiva k.s.
  • Hatóanyag: rosuvastatin
  • ATC: Rosuvastatin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1664Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 333 Ft

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel egy-egy zápor is lehet, de a sok napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)