NAMAXIR 20 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben

NAMAXIR 20 mg oldatos injekció előretöltött fecskendőben betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NAMAXIR ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Namaxir metotrexát hatóanyagot tartalmaz.
A metotrexát az alábbi tulajdonságokkal rendelkező anyag:
- gátolja a szervezetben bizonyos gyorsan osztódó sejtek szaporodását;
- mérsékli az immunrendszer működését (a szervezet saját védekező mechanizmusát);
- gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik.
A Namaxir a következő betegségek kezelésére javallott:
- felnőtt betegek aktív reumás ízületi gyulladása,
- súlyos, aktív, fiatalkori ismeretlen eredetű ízületi gyulladás (idiopátiás juvenilis artritisz) sok ízületet érintő (poliartritiszes) formái, amennyiben a nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerekre (NSAID) adott válasz elégtelen,
- súlyos, makacs, rokkantságot okozó pikkelysömör (pszoriázis), amely nem reagál megfelelően más kezelési formákra, például fényterápiára, PUVA-kezelésre és retinoidokra, valamint súlyos pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás felnőtt betegek esetében.
- felnőttkori enyhe vagy közepesen súlyos Crohn betegség, amikor megfelelő kezelés más gyógyszerekkel nem lehetséges.
A reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) olyan krónikus kollagénbetegség, amely az ízületi hártyák gyulladásával jár. Ezek a hártyák termelik a legtöbb ízület esetében síkosító anyagként szolgáló folyadékot. A gyulladás hatására a hártyák megvastagodnak, az ízület megduzzad.
A fiatalkori (juvenilis) ízületi gyulladás (artritisz) gyermekeket és 16 év alatti serdülőket érint. A több ízületet érintő - poliartritiszes - kórképet az jelzi, ha 5 vagy több ízület érintett a betegség első 6 hónapjában.
A pikkelysömörhöz társuló artritisz (artritisz pszoriatika) olyan típusú ízületi gyulladás, amely a bőrön és a körmökön, különösen a kéz- és lábujjak ízületeinek területén megjelenő pikkelysömörös elváltozásokkal jár.
A pikkelysömör (pszoriázis) gyakori krónikus bőrbetegség, amelyet vastag, száraz, ezüstös színű, tapadó pikkelyekkel borított vörös foltok megjelenése jellemez.
A Namaxir módosítja és lassítja a betegség súlyosbodását.
A Crohn betegség egyfajta gyulladásos bélbetegség, amely a bélrendszer bármely szakaszát érintheti, és olyan tüneteket okoz, mint a hasi fájdalom, hasmenés, hányás, fogyás.
2. TUDNIVALÓK A NAMAXIR ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Namaxir-t:
- ha allergiás a metotrexátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha májbetegségben, súlyos vesebetegségben vagy vérképzőszervi betegségben szenved,
- ha rendszeresen jelentős mennyiségű alkoholt fogyaszt,
- ha súlyos fertőzésben, például tuberkulózisban, HIV-fertőzésben vagy más immunhiányos szindrómában szenved,
- ha száj-, illetve gyomorfekélyben vagy bélrendszeri fekélyben szenved,
- ha terhes vagy szoptat,
- ha egyidejűleg élő kórokozót tartalmazó vakcinával oltják.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Namaxir alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- Ön idős, vagy általánosságban rosszul érzi magát és gyenge,
- a májműködése károsodott,
- kiszáradástól (vízvesztés) szenved.
Javasolt kontrollvizsgálatok és óvintézkedések:
A Namaxir még kis adagban alkalmazva is súlyos mellékhatásokat okozhat. Ahhoz, hogy ezeket időben felismerjék, kezelőorvosának ellenőrző vizsgálatokat és laboratóriumi vizsgálatokat kell végeznie.

A kezelés előtt:
A kezelés megkezdése előtt vért vesznek, hogy ellenőrizzék, megfelelő-e a vörösvértestek száma, a májműködés, a szérum albumin (a vérben lévő fehérje) szintje, és a veseműködés. Kezelőorvosa ellenőrzi azt is, hogy Ön nem szenved-e tuberkulózisban (olyan fertőző betegség, amely az érintett szövetben apró gümők megjelenésével jár) és mellkasröntgent is készítenek.
A kezelés ideje alatt:
Az első hat hónapban legalább havonta egyszer, ezt követően pedig legalább háromhavonta fog részt venni a következő vizsgálatokon:
- a száj- és a garatnyálkahártya vizsgálata az esetlegesen megjelenő elváltozások szempontjából,
- vérvizsgálatok,
- a májműködés ellenőrzése,
- a veseműködés ellenőrzése,
- a légzőrendszer ellenőrzése, és szükség esetén a légzésfunkció vizsgálata.
A metotrexát kihathat az immunrendszerre és az oltások (vakcináció) eredményességére. Befolyásolhatja az immunológiai vizsgálatok eredményét is. Fellángolhatnak az inaktív, krónikus fertőzések (például övsömör (herpesz zoszter), tuberkulózis, hepatitisz B vagy C). A Namaxir-kezelés ideje alatt Ön nem kaphat élő kórokozót tartalmazó vakcinát.
Korábbi besugárzás okozta bőrgyulladás és napégés jelei ismét megjelenhetnek a metotrexát-kezelés során ("emlékezési reakció"). A pikkelysömörös bőrelváltozások metotrexát és UV-sugárzás együttes alkalmazásának idején súlyosbodhatnak.
Megnagyobbodhatnak a nyirokcsomók (limfóma), ekkor a kezelést le kell állítani.

A Namaxir mellékhatása lehet a hasmenés, ami a kezelés megszakítását teszi szükségessé. Ha hasmenése van, kérjük, beszéljen kezelőorvosával.
Encefalopátiáról (az agy bizonyos megbetegedése) és leukoencefalopátiáról (az agy fehérállományának speciális betegsége) beszámoltak olyan daganatos betegeknél, akik metotrexátot kaptak, de ezek a betegségek a más betegségekre adott metotrexáttal összefüggésben sem zárhatók ki.
Gyermekek
A Namaxir nem javasolt 3 évesnél fiatalabb gyermekek számára, mivel nincs elegendő tapasztalat ebben a korcsoportban.
Egyéb gyógyszerek és a Namaxir
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A kezelés hatását befolyásolhatja, ha a Namaxir-t bizonyos egyéb gyógyszerekkel együtt alkalmazzák, mint például az alábbiak:
- májkárosító és a vérképben eltéréseket okozó gyógyszerek, például leflunomid,
- antibiotikumok (bizonyos fertőzések megelőzését/leküzdését szolgáló gyógyszerek), például: tetraciklinek, klóramfenikol és nem felszívódó, széles spektrumú antibiotikumok, penicillinek, glikopeptidek, szulfonamidok (fertőzések megelőzésére/leküzdésére szolgáló kéntartalmú gyógyszerek), ciprofloxacin és cefalotin,
- nem-szteroid gyulladásgátlók vagy szalicilátok (fájdalom- és/vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek),
- probenecid (köszvény elleni gyógyszer),
- gyenge szerves savak, például kacsdiuretikumok ("vízhajtó tabletták") vagy fájdalom és gyulladásos betegségek kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (például acetilszalicilsav, diklofenák és ibuprofén), valamint pirazolok (például metamizol fájdalomcsillapító),
- a csontvelőre nemkívánatos hatásokat kifejtő gyógyszerek, például trimetoprim-szulfametoxazol (antibiotikum) és pirimetamin,
- szulfaszalazin (reuma elleni gyógyszer),
- azatioprin (immunszuppresszív szer, amelyet esetenként a reumatoid artritisz súlyos formáiban alkalmaznak),
- merkaptopurin (daganat elleni szer),
- retinoidok (pikkelysömör és más bőrbetegségek kezelésére használatos gyógyszer),
- teofillin (hörgőasztma és más tüdőbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszer),
- protonpumpa-gátlók (gyomorproblémák elleni gyógyszerek),
- antidiabetikumok (a vércukorszint csökkentésére használatos gyógyszerek).
A folsavat tartalmazó vitaminok csökkenthetik a kezelés hatékonyságát, ezért ezeket kizárólag kezelőorvosa tanácsára alkalmazza.
Kerülendő az élő kórokozót tartalmazó vakcinával végzett oltást.
A Namaxir egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A Namaxir-kezelés alatt kerülendő az alkoholfogyasztás, valamint a kávé, a koffeintartalmú üdítőitalok és a fekete tea túlzott mértékű fogyasztása.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nem alkalmazhatja a Namaxir-t terhesség alatt. Fennáll ugyanis a magzati károsodás, valamint a vetélés kockázata. A férfi- és nőbetegeknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a Namaxir-rel végzett kezelés alatt és még legalább hat hónapig azt követően.
Fogamzóképes korú nők esetében a kezelés megkezdése előtt teljes biztonsággal ki kell zárni a terhesség fennállásának lehetőségét megfelelő vizsgálómódszerek alkalmazásával, például terhességi teszt elvégzésével.
Mivel a metotrexát károsíthatja a géneket, minden terhességet tervező nőnek javasolt genetikai tanácsadó centrum felkeresése, lehetőleg még a kezelés megkezdése előtt. A férfibetegeknek a kezelés megkezdése előtt a sperma lefagyasztását illetően kell tanácsot kérniük.
A Namaxir-kezelés megkezdése előtt, illetve a kezelés alatt szüneteltetni kell a szoptatást.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Namaxir-rel végzett kezelés a központi idegrendszert érintő mellékhatásokat, például fáradtságot és szédülést okozhat. Ezért egyes esetekben a gépjárművezetéshez és/vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességek romlása tapasztalható. Ha fáradt vagy álmos, ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket.
A Namaxir nátriumot tartalmaz
A gyógyszer adagonként 1 mmol-nál (23 mg-nál) kevesebb nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A NAMAXIR-T?

Kezelőorvosa határozza meg az adagolást, amelyet egyénileg kell beállítani. A kezelés hatása általában 4 - 8 hét után érzékelhető.
A Namaxir injekció kizárólag orvos vagy a gondozást végző egészségügyi szakember által vagy felügyelete alatt adható be hetente csak egyszer. Kezelőorvosával együtt ki kell választani a hét egyik megfelelő napját az injekció számára, és minden héten ezen a napon fogja megkapni az injekciót. A Namaxir-t bőr alá (szubkután) kell beadni.
A kezelőorvos határozza meg a megfelelő adagot az ismeretlen eredetű, fiatalkori ízületi gyulladás sok ízületet érintő formáiban (idiopátiás juvenilis artritisz poliartritiszes formái) szenvedő gyermekeknél és serdülőknél.
Alkalmazása gyermekeknél
A Namaxir nem javasolt 3 évesnél fiatalabb gyermekek számára, mivel nincs elegendő tapasztalat ebben a korcsoportban.
Az alkalmazás módja és időtartama
A Namaxir hetente egyszer adható!
A kezelés időtartamát a kezelőorvos határozza meg. A reumás ízületi gyulladás, a fiatalkori ismeretlen eredetű ízületi gyulladás, a pikkelysömör, pikkelysömörös ízületi gyulladás és Crohn betegség Namaxir-rel történő kezelése hosszú távú kezelést jelent.
A kezelés megkezdésekor a Namaxir-t az egészségügyi személyzet adja be. Kezelőorvosa azonban bizonyos esetekben dönthet úgy, hogy megtanítja Önt, hogyan adja be saját magának bőr alá a Namaxir-t. Ebben az esetben Ön megfelelő képzést fog kapni.
Semmilyen körülmények között nem szabad megpróbálnia önmagának beinjekciózni a Namaxir-t, mielőtt megtanítanák erre.
Kérjük, olvassa el a betegtájékoztató végén található használati utasításokat.
A gyógyszert az egyéb citosztatikumokra is vonatkozó, helyi előírásoknak megfelelően kell kezelni és megsemmisíteni. Terhes egészségügyi szakembereknek tilos kezelni és/vagy beadni a Namaxir-t.
A metotrexát nem kerülhet érintkezésbe a bőrfelszínnel vagy a nyálkahártyával. Szennyeződés esetén bő vízzel azonnal le kell öblíteni az érintett felületet.
Ha az előírtnál több Namaxir-t alkalmazott
Kövesse kezelőorvosa adagolási ajánlásait. Ne változtasson önkényesen az adagoláson.
Ha azt gyanítja, hogy túl sok Namaxir-t alkalmazott, azonnal forduljon kezelőorvosához. Ő fog dönteni a megfelelő kezelésről, a mérgezés súlyosságának figyelembe vételével.
Ha elfelejtette alkalmazni a Namaxir-t
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Kérje kezelőorvosa tanácsát. Adja be az orvosa által előírt adagot, amilyen hamar csak lehet, majd ezt követően a szokásos időben minden héten.
Ha idő előtt abbahagyja a Namaxir alkalmazását
Csak akkor hagyja abba a Namaxir alkalmazását, ha ezt megbeszélte kezelőorvosával. Ha súlyos mellékhatásra gyanakszik, azonnal kérjen tanácsot kezelőorvosától.
Ha úgy érzi, hogy a Namaxir hatása túl erős vagy túl gyenge, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások gyakorisága, ugyanígy súlyosságuk mértéke az az adag nagyságától és az alkalmazás gyakoriságától függ. Mivel kis adagok mellett is előfordulhatnak súlyos mellékhatások, fontos, hogy kezelőorvosa rendszeresen kontrollvizsgálatokat végezzen. Kezelőorvosa vizsgálatokat fog végezni a vérképében bekövetkező kóros eltérések (például alacsony fehérvérsejtszám, alacsony vérlemezkeszám, limfóma), valamint a vesét és májat érintő eltérések ellenőrzésére.
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő tünetek bármelyikét észleli, mert ezek súlyos, esetlegesen életveszélyes, sürgősségi, speciális kezelést igénylő mellékhatást jelezhetnek:
- tartós, száraz, nem váladékot ürítő (improduktív) köhögés, légszomj és láz; ezek tüdőgyulladás tünetei lehetnek (gyakori - 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek),
- májkárosodás tünetei, például a bőr és a szemfehérje besárgulása; a metotrexát okozhat krónikus májkárosodást (májzsugorodás), hegszövet képződését a májban (májfibrózis), a máj zsíros elfajulását (nem gyakori - 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek), májgyulladást (akut hepatitisz, ritka - 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) és májelégtelenséget (nagyon ritka - 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet),
- allergiás tünetek, például kivörösödő, viszkető bőr, a kézfej, lábfej, boka, az arc, az ajak, a szájüreg vagy a garat (utóbbi nyelési vagy légzési nehézséget okozhat) megduzzadása, valamint ájulásérzet; ezek súlyos allergiás reakciók vagy anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) tünetei lehetnek (ritka - 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet),
- vesekárosodás tünetei, például kéz-, boka- vagy lábfejduzzanat, a vizeletürítési gyakoriság változása, csökkenése vagy a vizelési képtelenség; ezek veseelégtelenség tünetei lehetnek (ritka - 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet),
- fertőzés tünetei, például láz, hidegrázás, sajgás, torokfájás; a metotrexát fogékonyabbá teheti Önt a fertőzésekkel szemben, ritkán (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) súlyos fertőzések, mint a tüdőgyulladás bizonyos típusa (Pneumocystis carinii által okozott tüdőgyulladás) és vérmérgezés (szepszis) léphet fel,
- súlyos hasmenés, vérhányás és fekete vagy szurokszerű széklet; ezek a tünetek a metotrexát által a gyomor-bél rendszerben okozott ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet), súlyos szövődményeket jelezhetnek, például gyomor-bél rendszeri fekélyeket,
- tünetek, amelyek leszakadt vérrög által okozott érelzáródásra (tromboembóliás esemény) utalnak, pl. gyengeség az egyik testfélen, (szélütés), vagy fájdalom, duzzanat, vörösség és szokatlan melegség az egyik lábban (mélyvénás trombózis); a metotrexát okozhat tromboembóliás eseményeket (ritka - 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- láz és az általános állapot súlyos romlása vagy hirtelen fellépő láz, amelyet torokfájás vagy szájüregi fájdalom kísér, vagy vizeletürítési problémák; a metotrexát nagyon ritkán (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet) hirtelen fehérvérsejtszám-csökkenést (agranulocitózis) és súlyos csontvelősejt-termelési hiányt okozhat,
- váratlan vérzések, vérző fogíny, véres vizelet, vérhányás vagy véraláfutások, ezek a súlyosan csökkent vérlemezkeszám jelei lehetnek, amit súlyos csontvelősejt-termelési folyamatok hiánya okozhat (nagyon ritka - 10 000-ből legfeljebb 1-et érinthet),
- súlyos bőrkiütés vagy a bőr felhólyagosodása (ez a tünet érintheti a szájüreget, a szemet és a nemi szerveket is); ezek a nagyon ritka (10 000 személyből legfeljebb 1 személyt érinthet) Stevens-Johnson-szindrómának vagy "leforrázott bőr" tünetegyüttesnek (toxikus epidermális nekrolízis) nevezett állapotok jelei lehetnek.
Az alábbiakban megtalálhatja egyéb, esetlegesen előforduló mellékhatásokat:

Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érinthetnek
- Szájüregi gyulladás, emésztési zavar, émelygés (hányinger), étvágycsökkenés
- A májenzimek szintjének emelkedése.

Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek
- Szájnyálkahártyát érintő fekélyek, hasmenés
- Kiütések, bőrpír, bőrviszketés
- Fejfájás, fáradtság, álmosság
- Csökkent vérsejt-termelődés, ennek eredményeként pedig alacsonyabb fehérvérsejt- és/vagy vörösvértest- és/vagy vérlemezkeszám (leukopénia, anémia, trombocitopénia)
Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek
- Torokgyulladás, bélgyulladás, hányás
- Fokozott fényérzékenység, hajhullás, a reumás csomók számának növekedése, övsömör, érgyulladás, herpeszes bőrkiütések, csalánkiütés
- Cukorbetegség kialakulása
- Szédülés, zavartság, depresszió
- A szérum albuminszint csökkenése
- Csökkent vérsejt- és vérlemezkeszám
- A húgyhólyag, illetve a hüvely gyulladása és kifekélyesedése, a veseműködés károsodása, vizelési zavarok
- Ízületi fájdalom, izomfájdalom, csontritkulás (oszteoporózis)
Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek
- A bőr fokozott pigmentációja, pattanás, véraláfutások okozta kék foltok
- Allergiás érgyulladás, láz, kötőhártya-gyulladás, fertőzés, lassult sebgyógyulás, az antitestek számának csökkenése a vérben
- Látászavarok
- A szívburok gyulladása, folyadékgyülem a szívburokban
- Alacsony vérnyomás
- Tüdőfibrózis, légszomj és hörgőasztma, folyadékgyülem a mellhártyában
- Az elektrolitháztartás zavarai
Nagyon ritka: 10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek
- Súlyos vérzés, a vastagbél heveny, toxikus, nagymértékű tágulata (megakolon)
- A körmök fokozott pigmentációja, a szaruképletek gyulladása, szőrtüszők mélyre terjedő fertőzése (furunkulózis), a hajszálerek látható tágulata
- Az injekció beadásának helyén jelentkező károsodás (steril tályog, a zsírszövet megváltozása) az injekció izomba vagy bőrbe fecskendezése után
- Látásromlás, fájdalom, erőtlenség vagy zsibbadás, illetve bizsergés a karban és a lábban, az ízérzés változása (fémes szájíz), görcsök, bénulás, lázzal járó erős fejfájás
- Nem gyulladásos szembetegség (retinopátia)
- A nemi vágy csökkenése, impotencia, férfiaknál az emlők megnagyobbodása (ginekomasztia), kóros ondósejtképződés, menstruációs zavarok, hüvelyi folyás
- Nyirokcsomó-megnagyobbodás (limfóma)
Nem ismert gyakoriságú a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- Leukoencefalopátia (az agy fehérállományának a betegsége)
- A metotrexát bőr alá (szubkután) történő beadása helyileg jól tolerálható. Csak enyhe fokú helyi bőrreakciókat figyeltek meg, amelyek a kezelés során javultak.
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. HOGYAN KELL A NAMAXIR-T TÁROLNI?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- A fénytől való védelem érdekében az előretöltött injekciós toll az eredeti csomagolásban tárolandó.
- A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

- Kizárólag egyszeri alkalmazásra. Bármilyen fel nem használt oldatot ki kell dobni.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- 6. A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK

- Mit tartalmaz a Namaxir?
- A készítmény hatóanyaga a metotrexát.
- Namaxir 2,5 mg: minden 0,33 ml-es előretöltött fecskendő 2,5 mg metotrexátot tartalmaz.
- Namaxir 7,5 mg: minden 0,3 ml-es előretöltött fecskendő 7,5 mg metotrexátot tartalmaz.
- Namaxir 10 mg: minden 0,40 ml-es előretöltött fecskendő 10 mg metotrexátot tartalmaz.
- Namaxir 12,5 mg: minden 0,31 ml-es előretöltött fecskendő 12,5 mg metotrexátot tartalmaz.
- Namaxir 15 mg: minden 0,38 ml-es előretöltött fecskendő 15 mg metotrexátot tartalmaz.
- Namaxir 17,5 mg: minden 0,44 ml-es előretöltött fecskendő 17,5 mg metotrexátot tartalmaz.
- Namaxir 20 mg: minden 0,50 ml-es előretöltött fecskendő 20 mg metotrexátot tartalmaz.
- Namaxir 22,5 mg: minden 0,56 ml-es előretöltött fecskendő 22,5 mg metotrexátot tartalmaz.
- Namaxir 25 mg: minden 0,63 ml-es előretöltött fecskendő 25 mg metotrexátot tartalmaz.
- Namaxir 27,5 mg: minden 0,69 ml-es előretöltött fecskendő 27,5 mg metotrexátot tartalmaz.
- Namaxir 30 mg: minden 0,75 ml-es előretöltött fecskendő 30 mg metotrexátot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, nátrium-hidroxid, injekcióhoz való víz.
Milyen a Namaxir külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Namaxir előretöltött fecskendők tiszta, sárgás-narancssárga színű, látható részecskéktől mentes oldatot tartalmaznak.
Kiszerelések:
A Namaxir előretöltött fecskendők rögzített, bőr alá injekciózásra alkalmas injekciós tűvel és merev tűvédővel és alkoholos törlővel kerülnek forgalomba, 1 vagy 4 fecskendőt tartalmazó dobozban. Az előretöltött fecskendők biztonsági rendszerrel vannak ellátva, amely segít megakadályozni az alkalmazás után bekövetkező esetleges tűszúrásos sérüléseket.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Alkalmazási utasítás

Mielőtt beadná magának az injekciót, olvassa el figyelmesen az alábbi utasításokat, és mindig a kezelőorvosától, a gondozást végző egészségügyi szakembertől vagy a gyógyszerészétől megtanult injekciós technikát alkalmazza.
Kizárólag egyszeri alkalmazásra.
Bármilyen fel nem használt oldatot ki kell dobni.
Ha bármilyen problémája vagy kérdése lenne, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozást végző egészségügyi szakembert.
Előkészületek
Válasszon egy tiszta, jól megvilágított és sima munkafelületet.
Készítse össze a szükséges eszközöket, mielőtt elkezdi a műveletet:
- Egy darab Namaxir előretöltött fecskendő
- Egy darab, fertőtlenítőszerrel átitatott géz (alkoholos törlő) (a csomagban mellékelve)
Alaposan mosson kezet. Alkalmazás előtt ellenőrizze a Namaxir fecskendőjén esetleg látható sérüléseket (vagy repedést).
Az injekció beadásának lehetséges helyei
Az injekció beadására legmegfelelőbb testrészek a következők:
- a comb felső része,
- a has, kivéve a köldök körüli részt.

- Amennyiben valaki segít Önnek az injekció beadásában, az illető beadhatja az injekciót az Ön karjának hátsó részébe is, közvetlenül a váll alatt.
- Minden injekciózáskor válasszon más-más beadási helyet. Ezzel csökkentheti az irritáció kialakulásának kockázatát az injekció beadásának helyén.
- Soha ne adja be az injekciót olyan helyre, ahol a bőr érzékeny, véraláfutásos, kivörösödött, megkeményedett, heges vagy ahol striák (terhességi csíkok) vannak. Amennyiben Ön pikkelysömörben (pszoriázisban) szenved, próbálja meg elkerülni az injekció beadásakor a bőrből kiemelkedő, vastag, kivörösödött vagy hámló bőrfoltokat vagy elváltozásokat.
Az oldat befecskendezése
1. Csomagolja ki a metotrexát előretöltött fecskendőt, és figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót. Az előretöltött fecskendőt szobahőmérsékleten vegye ki a csomagolásából.
2.
3. Fertőtlenítés
Válassza ki az injekció beadás helyét, és fertőtlenítse azt fertőtlenítővel átitatott gézdarabbal, illetve vattával pl. a csomagban mellékelt alkoholos törlővel.
Várjon legalább 60 másodpercig, hogy megszáradjon a fertőtlenítő.

4. Vegye le a műanyag védőkupakot.
Vegye le óvatosan a műanyag védőkupakot úgy, hogy egyenesen lehúzza azt a fecskendőről. Ha a kupak nagyon szorosan illeszkedik, húzás közben kicsit forgassa el.
Fontos: Ne érjen hozzá az előretöltött fecskendőhöz rögzített tű hegyéhez!

5. A tű beszúrása.
Két ujja közé csippentve a bőrét képezzen egy bőrredőt, és gyors mozdulattal szúrja be a tűt a bőrbe merőlegesen (90 fokos szögben).

Megjegyzés: Ha egy kis légbuborékot lát a tűben, ez normális jelenség. Ne próbálja meg eltávolítani ezt a légbuborékot az injekció beadása előtt, mert közben a gyógyszer egy részét kifecskendezheti.
5. Injekció beadása (védő biztonsági rendszerrel ellátott fecskendő esetén)
A Namaxir előretöltött fecskendő rendelkezik egy biztonsági rendszerrel, amely segít megelőzni az esetleges tűszúrásos sérüléseket az injekció beadása után. Az alábbi utasítások kizárólag erre a biztonsági rendszerre vonatkoznak és eltérhetnek más injekciós rendszerek használati utasításától.
A tűt teljesen szúrja be a bőrredőbe. Nyomja le lassan a dugattyút, egészen a fecskendő végéig és fecskendezze be a folyadékot a bőre alá. Tartsa szorosan a bőrt mindvégig, amíg be nem adta az injekció teljes mennyiségét. Óvatosan húzza ki a tűt, egyenes irányban, az ujját végig a dugattyún tartva.


A tűt saját magától és másoktól eltartva aktiválja a biztonsági rendszert úgy, hogy határozott nyomást gyakorol a dugattyúra. A tűvédő automatikusan a tűre kerül, ekkor "kattanást" lehet hallani, ami igazolja a tűvédő aktiválódását.

6. Azonnal dobja ki a tűt az éles/hegyes eszközöket gyűjtő konténerbe.
A metotrexát nem érintkezhet a bőr felszínével és a nyálkahártyákkal. Ha mégis megtörtént a szennyeződés, az érintett területet bő vízzel azonnal le kell öblíteni.
Ha megsértette magát vagy másvalakit a tűvel, azonnal beszéljen kezelőorvosával, és ne használja ezt az előretöltött fecskendőt.
Megsemmisítés és a készítmény kezelésével kapcsolatos egyéb információk
A gyógyszer és az előretöltött fecskendő kezelését és megsemmisítését az egyéb citotoxikus anyagokra is vonatkozó helyi előírásoknak megfelelően kell végezni. Terhes egészségügyi dolgozók nem kezelhetik és/vagy nem adhatják be a Namaxir injekciót.
Kiszerelés: 1x0,50 ml üveg fecskendőben biztonsági rendszerrel Törzskönyvi szám: OGYI-T-22895/13
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group
  • Hatóanyag: methotrexate
  • ATC: Methotrexate
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 3683Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 368 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 3683 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)