Így alkalmazkodhatunk a villámárvizekhez

A tavaszi súlyos aszályt júniusban villámárvizek sorozata követte Magyarországon, és bár a nyár a legcsapadékosabb időszak itthon, az esőzések időbeli eloszlása a szélsőségek felé megy el Kis Anna meteorológus, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszékének tanársegéde szerint. A szakember úgy vélekedik, mielőbb fel kell készülnünk arra, hogy tompítsuk a károkozások mértékét és megfelelően alkalmazkodjunk a veszélyes időjárási jelenséghez.

A rendkívül száraz április után az elmúlt időszakban többször is heves esőzések voltak itthon, amelyek országszerte komoly károkat okoztak, sőt: egy emberéletet is követeltek. A tragédiával végződő eset Tótvázsonyban történt, ahol egy idős nőt a saját kertjében sodort el a villámárvíz. A kiérkező mentők már nem tudták újraéleszteni.

Ezért alakulnak ki villámárvizek

A villámárvizek keletkezésekor alapvető fontosságú, hogy rövid időn belül (maximum hat óra alatt) az átlagosnál több csapadék essen egy adott területen. Ennek hátterében jellemzően konvektív csapadék áll: ilyenkor a levegő sűrűségkülönbségéből eredő instabilitás miatt alakul ki függőleges irányú mozgás, amely eredményeként létrejön a felhő - írja Kis Anna a masfelfok.hu portálon a villámárvizek hatásáról és az ellenük való védekezés természetközeli megoldásairól szóló cikkében.

A villámárvizek kialakulásakor alapvető fontosságú, hogy rövid időn belül az átlagosnál több csapadék essen egy adott területen.
A villámárvizek kialakulásakor alapvető fontosságú, hogy rövid időn belül az átlagosnál több csapadék essen egy adott területen.

A szakember kiemelte: bár a nyár egyébként is a legcsapadékosabb időszak itthon, az elmúlt években gyakoribbá vált az egy nap alatt lehulló jelentős csapadékú (> 10 mm) napok száma, és ez a jövőben fokozódni fog a becslések szerint. A villámárvizek kialakulásának esélyét nemcsak az növelheti egyébként, hogy ezt a hirtelen jött vízmennyiséget általában nem képes befogadni/elvezetni a felszín, veszélyes lehet a nagy lejtőszögű felszín és gyér a vegetáció (pl. az erdők hiánya), illetve a patakmedrek tisztításának elmaradása is.

Védekezés természetközeli megoldásokkal

Mit tegyek, ha levonult az ár? Az árvizek nem csak a balesetveszély és az ivóvíz fertőzése révén fenyegetik az egészségünket. A levonuló ár nyomán a beázott falakon, átnedvesedett bútorokon, elpusztult növényzeten elszaporodnak a penészgombák, amelyek allergiát és asztmát okozhatnak. Részletek itt.

Mivel a klímamodell-szimulációk azt jósolják, Magyarországon a 21. század során nőni fog a szélsőséges csapadékesemények gyakorisága és intenzitása, Kis Anna hangsúlyozta: mielőbb fel kell készülnünk arra, hogy tompítsuk a villámárvizek negatív hatásait, és megfelelően alkalmazkodjunk ezekhez a veszélyes időjárási jelenségekhez.

A jelenlegi legnagyobb problémát a tetőkről leömlő víz jelenti, ezt orvosolhatják a zöldtetők, amelyek időben késleltetik a vízelvezetést, és csökkentik a maximális lefolyási értéket. Érdemes lenne úgynevezett esőkerteket, azaz mesterségesen vagy akár természetes módon keletkezett, mélyebben fekvő területen létrehozott kerteket kialakítani, ezek elsődleges célja ugyanis az esővíz felfogása, ideiglenes tárolása. A csatornarendszerhez kapcsolt kisebb tavak a fentiekhez hasonlóan szintén természetközeli megoldások, és ugyancsak segíthetik a villámárvizek kezelését, hiszen esetükben is egy időbeli eltolás, tehermentesítés következik be azáltal, hogy a tó felfogja az esőt és aztán onnan lassabban áramlik be a csatornarendszerbe a víz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés