Így lehetnek egészségesebbek a budapestiek

Egészségjavító programot indít a főváros, Egészséges utcák névvel. Mutatjuk a részleteket.

A budapestiek egészségének javítását szem előtt tartva újíthatnak meg utcákat a budapesti kerületek A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint az Egészséges utcák elnevezésű programot egy uniós fejlesztési csomagból finanszírozzák. A programra előirányzott pénzre a kerületek nyújthatnak be pályázatot. A pályázatok 250 millió forinttól 2,5 milliárd forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, a teljes keret 24,16 milliárd forint.

anya lányaival sétál Budapesten
Egészségjavító programot indít a főváros, Egészséges utcák névvel. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Ezek a legfontosabb célok

A program olyan utcamegújítási projekteket támogat, amelyek fejlesztik a gyalogos- és kerékpáros közlekedést, csillapítják a gépjárműforgalmat és akadálymentesítik a közterületeket – írták. Fontos cél továbbá a zöldfelületek és a vízgazdálkodás fejlesztése, a vízmegtartás növelése, és az ökológiai szempontok érvényesítése. Szintén támogatható cél a befogadó, közösségi aktivitást ösztönző utcák kialakítása.

A projekt az emberek egészségének és életminőségének javítását tűzi ki célul, ebből a szemszögből vizsgálja az utcák állapotát és fejleszthetőségét. Budapesten egy civil szervezet, a Járókelő csapata kezdte el meghonosítani ezt a szemléletet, majd 2021-ben belekerült a főváros középtávú terveit összefoglaló Otthon Budapesten stratégiába is.

Főváros kontra vidék – hatalmas a szakadék a bérekben.

A várható élettartam is nőhet

Budapesten a várható élettartam 76,7 év, míg a szomszédos európai nagyvárosokban már 80 év fölött van. „A budapestieknek meg kell adni ezt a plusz öt évet, ehhez pedig fel kell ismerni, hogy az utcák minősége és kialakítása alapvető hatással van egészségükre” – hívták fel a figyelmet a közleményben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra