Főváros kontra vidék – hatalmas a szakadék a bérekben

Budapesten lehet a legtöbbet keresni.

Magyarországon továbbra is hatalmas a szakadék az egyes régiók között, ami a fizetéseket illeti – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait az mfor.

munka, dolgozik, munkahely, gyár, szerelő, szerel, repülő
Nagyon nem mindegy, hol végzed ugyanazt a munkát. Fotó: Getty Images

Akár kétszeres is lehet a különbség

A 2023-as év I-III. negyedévében a fővárosban a teljes munkaidőben dolgozók nettó átlagbére 452 334 forint volt, szemben a leggyengébb béreket hozó Szabolcs Szatmár-Bereg vármegyéből jelentett 264 042 forinttal. Abban az időszakban az országos átlag egyébként 370 427 forint volt, a szabolcsi bérek ettől továbbra is rendkívül le vannak maradva. A KSH szerint a vizsgált periódusban a bruttó és a nettó átlagkeresetek – a közfoglalkoztatottakéval együtt számítva – országosan egyaránt 14 százalékkkal múlták felül az egy évvel korábbit. 

Bár a fizetések mindenhol nőttek, az emelkedés mértéke Nógrád vármegye mellett Szabolcs-Szatmár-Beregben volt a legkisebb (egyaránt 12,6 százalék). Mindez azért is jelentős, mert 2023-ban az éves infláció végül 17,6 százalék lett – azaz az ország egyik legszegényebb vármegyéjének számító Szabolcs-Szatmár-Bereg fizetései még jobban lemaradtak az áremelkedés mellett. A portál példaként az információ és kommunikáció területén dolgozók bérét ismertette, ami a kelet-magyarországi területen átlagosan 284,7 ezer forint, szemben a Budapesten megkeresett 642,9 ezer forinttal. Ez pedig jóval több mint kétszeres különbséget jelent. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

Nagyrészt gomolyfelhős idő várható, emellett a délkeleti tájakon is tovább szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Szórványosan fordulhatnak elő záporok, jégdara záporok. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában zivatarok is kialakulhatnak. A hegyekben hózápor sem zárható ki. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok is átmeneti szélerősödéssel járhatnak. Késő estére 5 és 11 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra