Egy hónapra elég ivóvize maradt Uruguay egy nagyvárosának

Súlyos aszály sújtja Uruguayt, amennyiben hamarosan nem esik, úgy Montevideo térségének már csak 20-30 napra elegendő ivóvize marad – közölte Carolina Cosse, a dél-amerikai ország fővárosának polgármestere.

Cosse kedden több javaslatot is előterjesztett a vízhiány elleni küzdelemben. Egyebek között csökkenteni akarják a palackozott vizek forgalmi adóját, az autómosást pedig betiltanák, illetve felgyorsítanák a vízvezetékeken keletkezett károk javítását.

Óriási gondot okoz a klímaváltozás

"Ez a szárazság már tovább tart bármely más aszálynál országunk történetében, a klímaváltozás óriási gondokat okoz nekünk" – hangsúlyozta a montevideói polgármester. "Javasoljuk a vészhelyzet kihirdetését, hogy mindannyian megértsük a helyzet súlyosságát, és felelősségteljesen cselekedhessünk mindennapi életünkben" – tette hozzá.

víz, ivóvíz
A klímaváltozás az ivóvízellátást is veszélyezteti. Fotó: Getty Images

Uruguay már hónapok óta küzd a szárazsággal. A 67 millió köbméter kapacitással rendelkező Paso Severino víztározóban a helyi vízművek szerint jelenleg valamivel több mint 6,5 millió köbméter víz maradt. Mivel az édesvíz egyre több tengervízzel keveredik, Montevideóban is egyre inkább érezni a csapvíz sótartalmát. Az egészségügyi minisztérium legutóbb kétszeresére, literenként 440 milligrammra emelte a csapvíz nátriumtartalmának megengedett felső határát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra