Az illegális szemétégetés kevésbé ismert veszélye

Nagyságrendekkel nagyobb kockázatot jelent az egészségre az illegális háztartási hulladékégetés, mint azt eddig feltételezni lehetett - derült ki egy új nemzetközi kutatásból.

Mennyi pénzbe kerül fejenként a légszennyezés az európai országokban élőkre nézve? Részletek itt.

A lakossági hulladékégetés nemcsak illegális, de az egészségre is rendkívül ártalmas. Mint az a Levegő Munkacsoport közleményében olvasható, ilyen esetekben hatalmas mennyiségben kerülnek rendkívül káros égéstermékek, úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) a levegőbe, ahonnan aztán még az anyaméhbe is eljuthatnak, akár egy életre károsítva a születendő gyermek egészségét. Az MTA-Pannon Egyetem Levegőkémiai Kutatócsoportja egy tavalyi tanulmányban már bemutatta, hogy a háztartási hulladékégetés révén nagy mennyiségű mérgező, rákkeltő vegyület szabadul fel. Bár még a száraz tűzifa elégetése is szennyezi a levegőt, egyes műanyagok égése közben viszont több százszor vagy ezerszer annyi PAH kerül a levegőbe.

Az illegális szemétégetés következtében rengeteg káros égéstermék jut a levegőbe
Az illegális szemétégetés következtében rengeteg káros égéstermék jut a levegőbe. Fotó: Getty Images

A kutatás folytatásaként ezúttal magyar és román kutatók közösen végeztek el egy részletes vizsgálatot. Arra keresték a választ, milyen mértékben növeli a települések levegőjének szállópor-szennyezettségét (PM10) a lakossági hulladékégetés. Számos települést megvizsgáltak, beleértve Budapestet, Bukarestet és kisebb vidéki településeket egyaránt. Méréseikből kiderült, hogy a hulladékégetés hozzájárulása a PM10 koncentrációjához akár öt százalék is lehet.

"Bár az ötszázalékos arány alacsonynak tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy ennek az öt százaléknak az egészségkárosító hatása akár több százszor akkora lehet, mint a fennmaradó 95 százaléknak, akkor az eredmény rendkívül elkeserítő" - fogalmazott a tanulmány eredményei kapcsán Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. Hozzátette, mindebből arra is fény derült, hogy a hazai hivatalos légszennyezés-mérőállomások adataiból levont következtetések messze alábecsülik az egészségügyi kockázatokat. A tanulmány magyar nyelvű összefoglalója, amelyet a Levegő Munkacsoport állított össze, ide kattintva olvasható.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)