Visszértágulat? Önt is érintheti!

Minden ötödik magyar küzd visszeres problémákkal, de sajnos ennél jóval kevesebben veszik komolyan ezt a súlyos szövődményekkel fenyegető elváltozást.

A sok kellemetlenséget okozó visszértágulat keletkezésében az öröklött hajlam nagy szerepet játszik. Így, ha valaki tudni szeretné, van-e hajlama az általános kötőszöveti gyengeségre, illetve ennek következtében a vénák kóros kitágulására, legegyszerűbb, ha megkérdezi a felmenőit, mivel ennek kialakulása nagyrészt genetikai eredetre vezethető vissza. Mivel a nőket különböző okok miatt jobban sújtja ez a betegség, mint a férfiakat, elsősorban anyai ágon érdemes utánanézni, előfordult-e már ez a családban. Ha igen, úgy tanácsos figyelni rá, mivel helyes életmóddal megelőzhető, illetve vannak olyan szerek, amelyekkel a korai felismerés esetén nagyon jól kezelhető ez az elváltozás.

Nemcsak öröklött, szerzett is lehet

Ne fogjunk mindent a genetikára: a hajlam még nem jelent betegséget, viszont annál is kialakulhat, akinek édesanyja, nagymamája még nem is hallott a visszerekről. A visszértágulatok keletkezésében ugyanis nagy szerepe van az életmódnak, különösen az egyoldalú megterhelésnek, illetve a mozgás hiányának is. Az ülőmunkát végzők esetében, illetve akik sokat állnak munka közben (fodrászok, pincérek, eladók stb.) könnyebben kialakulhat a visszeresség. Rizikófaktort jelenthet a túlsúly, mert megnöveli a lábak terhelését és a dohányzás, amely rontja az erek állapotát. Ugyanígy fokozottabban veszélyeztettek a cukorbetegségben, érszűkületben szenvedők is, hiszen ezek is a keringést érintő elváltozások.

Jelek, tünetek

Az első jeleket (bőrön átsejlő értágulatok, hajszálerek, kitüremkedések) legtöbbször még nem panaszként, legfeljebb csak kozmetikai problémaként észlelik. A visszeresség okozta első kellemetlenségek többnyire "szelíd" formában jelentkeznek: az érintett súlyosnak, nehéznek érzi a lábát, ami estére enyhén be is dagad, esetleg kicsit feszül, viszket a bőre.

A tünetek - kezeletlen esetben - egyre szaporodnak, majd megjelennek a visszeres dudorok, napközben is állandósul a lábdagadtság és az ödéma.

A visszérbetegség a vénabillentyű elégtelen működésével kezdődik . A pangó vér kitágítja a kis ereket, amelyek fala meggyengül. A szövet közötti térben maradó méreganyagok gyulladásos folyamatokat indítanak el a kapilláris erek szomszédságában. A krónikus visszérbetegség miatt a lakosság mintegy 6-8 százaléka szorulna kezelésre, de sajnos, kezdeti enyhe panaszaikat sokan nem veszik komolyan, nem fordulnak orvoshoz.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)