Visszértágulat? Önt is érintheti!

Minden ötödik magyar küzd visszeres problémákkal, de sajnos ennél jóval kevesebben veszik komolyan ezt a súlyos szövődményekkel fenyegető elváltozást.

A sok kellemetlenséget okozó visszértágulat keletkezésében az öröklött hajlam nagy szerepet játszik. Így, ha valaki tudni szeretné, van-e hajlama az általános kötőszöveti gyengeségre, illetve ennek következtében a vénák kóros kitágulására, legegyszerűbb, ha megkérdezi a felmenőit, mivel ennek kialakulása nagyrészt genetikai eredetre vezethető vissza. Mivel a nőket különböző okok miatt jobban sújtja ez a betegség, mint a férfiakat, elsősorban anyai ágon érdemes utánanézni, előfordult-e már ez a családban. Ha igen, úgy tanácsos figyelni rá, mivel helyes életmóddal megelőzhető, illetve vannak olyan szerek, amelyekkel a korai felismerés esetén nagyon jól kezelhető ez az elváltozás.

Nemcsak öröklött, szerzett is lehet

Ne fogjunk mindent a genetikára: a hajlam még nem jelent betegséget, viszont annál is kialakulhat, akinek édesanyja, nagymamája még nem is hallott a visszerekről. A visszértágulatok keletkezésében ugyanis nagy szerepe van az életmódnak, különösen az egyoldalú megterhelésnek, illetve a mozgás hiányának is. Az ülőmunkát végzők esetében, illetve akik sokat állnak munka közben (fodrászok, pincérek, eladók stb.) könnyebben kialakulhat a visszeresség. Rizikófaktort jelenthet a túlsúly, mert megnöveli a lábak terhelését és a dohányzás, amely rontja az erek állapotát. Ugyanígy fokozottabban veszélyeztettek a cukorbetegségben, érszűkületben szenvedők is, hiszen ezek is a keringést érintő elváltozások.

Jelek, tünetek

Az első jeleket (bőrön átsejlő értágulatok, hajszálerek, kitüremkedések) legtöbbször még nem panaszként, legfeljebb csak kozmetikai problémaként észlelik. A visszeresség okozta első kellemetlenségek többnyire "szelíd" formában jelentkeznek: az érintett súlyosnak, nehéznek érzi a lábát, ami estére enyhén be is dagad, esetleg kicsit feszül, viszket a bőre.

A tünetek - kezeletlen esetben - egyre szaporodnak, majd megjelennek a visszeres dudorok, napközben is állandósul a lábdagadtság és az ödéma.

A visszérbetegség a vénabillentyű elégtelen működésével kezdődik. A pangó vér kitágítja a kis ereket, amelyek fala meggyengül. A szövet közötti térben maradó méreganyagok gyulladásos folyamatokat indítanak el a kapilláris erek szomszédságában. A krónikus visszérbetegség miatt a lakosság mintegy 6-8 százaléka szorulna kezelésre, de sajnos, kezdeti enyhe panaszaikat sokan nem veszik komolyan, nem fordulnak orvoshoz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció