A bőrszárazság okai, kezelése

A száraz bőrre jellemző tünetek sok ember mindennapjait megkeserítik: a viszketés, a feszülés és az érdes tapintás egyaránt jelentősen ronthatja a komfortérzetünket.

Létezik azonban hatékony megoldás a problémára! A bőrszárazság lényegében azt jelenti, hogy a bőr nem képes kellő mértékben megtartani a nedvességtartalmát. Ezáltal a bőr mint a szervezet külső védelmi eszköze érzékenyebbé és védtelenebbé válik a környezeti behatásokkal szemben. Mindennek pedig végeredményben komolyabb problémák, sebek és fertőzések lehetnek a következményei.

A bőr ápolása mellett keressük meg a bőrszárazság kiváltó okait is
A bőr ápolása mellett keressük meg a bőrszárazság kiváltó okait is

Mitől alakul a bőrszárazság?

A nemkívánatos állapot hátterében számos tényező állhat, így például a genetika, hiszen egyéni adottságainktól is nagyban függ, mennyire hajlamos a bőrünk a kiszáradásra. Emellett a környezet is erősen hozzájárulhat a panaszok megjelenéséhez: a téli hideg, szeles időjárás és az alacsony páratartalom éppúgy kártékony lehet, mint a túlzásba vitt napozás nyáron.

A száraz bőr lehet adottság, de az életkor előrehaladásával kialakulása elkerülhetetlen. Kialakulásához a hajlamon felül jelentősen hozzájárulhatnak a szélsőséges időjárási viszonyok, bizonyos gyógyszerek és betegségek is. Hogyan nyugtassuk meg?

Az életkor előrehaladtával rendszerint egyre szárazabbá válik a bőrünk, a mindennapokban pedig az elégtelen folyadékpótlás illetve az ásványianyag- és vitaminhiány is hozzájárulhat a bőrszárazság kialakulásához. Mellékhatásuk miatt egyes gyógyszerek, továbbá tisztításhoz használt vegyszerek , nem elég körültekintően megválasztott kozmetikumok, a medencékben, uszodákban alkalmazott klór, valamint a túlzottan gyakori fürdés és kézmosás mind-mind ártalmassá válhatnak.

Szintén érdemes megemlíteni, hogy a száraz bőr akár súlyosabb betegségek fennállását is jelezheti. Természetesen számos bőrbetegség előidézhet ilyen jellegű tünetet, mint a pikkelysömör (pszoriázis) és az ekcéma, vagy éppen a gyermekek körében jellemző atópiás dermatitisz, de ezek mellett cukorbetegség, pajzsmirigy-alulműködés vagy a vesék működési zavara is állhat a probléma mögött.

Mit tehetünk a bőrszárazság ellen?

A kezelés első lépését a szárazságot kiváltó tényezők megszüntetése jelenti, amennyiben ez lehetséges. Fontos tehát, hogy törekedjünk az ideális folyadékpótlásra, valamint szervezetünket megfelelően lássuk el vitaminokkal és ásványi anyagokkal, főként vassal, A-, C- és D-vitaminnal, illetve B-vitaminokkal. Öltözködésünk révén megvédhetjük magunkat az időjárás viszontagságaival szemben, párásító készülék használatával pedig optimális páratartalmat alakíthatunk ki az otthonunkban.

A következő lépés a bőr rehidratálása, amire számos testápoló készítmény kapható a boltokban és patikákban. Érdemes olyan terméket választani, amelyben nincsenek irritáló anyagok. Amennyiben a bőrszárazság a rendszeres kezelés és a vélt kiváltó tényezők kerülése ellenére sem javul rövid időn belül, úgy mindenképpen érdemes bőrgyógyászhoz fordulni a problémával.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: