WHO: súlyos munkaerőhiány fenyeget az egészségügyben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggódik amiatt, hogy a koronavírus-járvány idején a súlyos munkakörülmények és a megfelelő támogatás hiánya miatt sok egészségügyi szakembert veszítettek el - mondta el Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz főigazgató.

Magyarország 9,5 millió adagot rendelt a Pfizer-BioNTech omikron variánsra optimalizált COVID-19 elleni oltóanyagából - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden.

Az orvosok, ápolók "több mint két éve éjjel-nappal dolgoznak, és sokan közülük kiégtek, nem kapnak megbecsülést a munkájukért" - figyelmeztetett a szervezet vezetője hétfői genfi sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett arra, hogy a világjárvány kezdetén sok támogatást kaptak az egészségügyi dolgozók. Ezt azonban tettekre kell váltani: a kormányoknak segíteniük kell a munkakörülmények javításában a fizetés és a képzés terén.

A koronavírus-pandémia világszerte nagy terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre
A koronavírus-pandémia világszerte nagy terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre. Fotó: Getty Images

"A pandémia a teljes egészségügyi rendszer számára kihívássá vált. Egy olyan időszakban, amikor több dolgozóra - ápolókra és orvosokra - lenne szükségünk, valójában elveszítjük őket" - húzta alá a főigazgató. Elmondása szerint már a járvány előtt is komoly hiány volt egészségügyi szakemberekből, a helyzet azonban most még tovább romlik. Hozzátette, megérti az egészségügyi dolgozók csalódottságát. Felszólította ezért a médiát, "emlékeztesse az országokat, hogy fektessenek be az egészségügyi rendszerekbe, különösen a munkaerőbe."

"2022-ben vessünk véget a pandémiának"

Kitért rá, a koronavírus omikron variánsa gyorsabban terjed, mint a delta változat, és fertőzéseket okoz a beoltott vagy a betegségből felépült emberek körében is. Észrevétele összhangban áll a londoni Imperial College múlt heti tanulmányának megállapításával, amely szerint az újrafertőződés kockázata több mint ötszörös az új vírusváltozat esetén, és nincs jele annak, hogy az omikron variáns enyhébb lenne, mint a delta.

A főigazgató abbéli reményének adott hangot, hogy 2022 lesz az az év, amikor "véget vetünk a világjárványnak". Legyen ezért a jövő év az az esztendő, amikor minden ország befektet a jövőbeni hasonló mértékű katasztrófákra való felkészülésbe. Végezetül sürgette a nemzeteket, hogy fordítsanak forrásokat az egészségügyi alapellátáson alapuló fenntartható egészségügyi rendszerek kiépítésére, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyetemes hozzáféréssel. A WHO adatai szerint a világjárvány kezdete óta csaknem 274 millióan fertőződtek meg az új koronavírussal, és a pandémia több mint 5,3 millió áldozatot szedett eddig.

"Ránk mindig számíthatnak" - rendhagyó videóval üzentek a mentők a magyar lakosságnak karácsony előtt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)