Visszahívnak egy ismert gyógyszert

Lehetséges gyógyszercsere miatt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) visszahívja a Scippa 15 mg filmtabletta H65102A gyártási tételét.

A gyógyszer csomagolása során hiba történt, a patikai forgalomban a tétel egyik dobozában vérnyomáscsökkentő (H630902C Co-Sentor 50 mg +12, 5 mg UA ) buborékfóliát talált egy beteg - tájékoztatta a Richter a magyarországi gyógyszerügyi hatóságot. Az OGYÉI az érintett tétel visszahívásáról döntött.

A gyógyszer csomagolása során hiba történt
A gyógyszer csomagolása során hiba történt (Fotó: OGYÉI)

A két termék szelvénye azonos méretű, de a filmtabletták eltérő külleműek: a Scippa fehér, kör alakú, mindkét oldalán domború, egyik oldalán felezővonal, a másikon N55 bevésés. A Co-Sentor narancs színű, kör alakú, szintén mindkét oldalán domború, egyik oldalán C23 bevésés.

A biztonságos gyógyszerfogyasztás érdekében az OGYÉI arra kéri a betegeket, hogy ellenőrizzék a gyógyszer csomagolásán a gyártási számot, amennyiben pedig az egyezik az említett tétellel (H65102A), akkor hagyják abba a készítmény szedését és vigyék vissza a gyógyszertárba.

A patikai forgalomban elérhető helyettesítő termék, a ESCITALOPRAM-TEVA 15 mg filmtabletta. Az OGYÉI tájékoztatta a történtekről a TEVA gyógyszergyárat, kérve tőlük, hogy készüljenek fel az esetleges cserék miatti megnövekedett forgalomra.

A Scippát a depresszió, a pánikzavar, a szociális szorongásos zavar (más néven szociális fóbia), a generalizált szorongás és a kényszerbetegség kezelésére alkalmazzák. Részletek itt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: