Vetélést okozhat egy gyakori vegyület

Vetélést előidéző anyagot talált több táplálékkiegészítőben is az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA).

Az FDA a vinpocetin nevű vegyületet hozta összefüggésbe a vetéléssel és egyéb magzatkárosító hatásokkal. A vinpocetin többféle étrendkiegészítőben is jelen van, például fogyást elősegítő vagy kognitív teljesítmény fokozó készítményekben. Az amerikai Nemzeti Toxikológiai Program (National Toxicology Program) jelentése szerint a vinpocetin vegyület fogyasztása károsan hathat a gyermeket tervező nők egészségére.

Vetélést okozhat
Vetélést okozhat a vinpocetin nevű vegyület. Fotó: iStock

"A vinpocetint tartalmazó termékek széles körben elérhetők a fogamzóképes nők számára. Éppen ezért azt tanácsoljuk a terhes nőknek, valamint azoknak, akik gyermeket terveznek, hogy ne szedjenek vinpocetintartalmú készítményeket" - írta az FDA hétfőn kiadott közleményében. A szervezet továbbá azt tanácsolta a vinpocetintartalmú étrendkiegészítőket forgalmazó cégeknek, hogy termékeiken hívják fel a figyelmet a vegyület ezen káros hatására.

A kutatók egyébként vemhes patkányokon és nyulakon mutatták ki a vegyület káros hatását. Így fedezték fel, hogy vinpocetin hatására nőtt az állatoknál a vetélés kockázata, valamint hogy a magzatok az átlagosnál kisebb méretűek voltak.

Nem is olyan hasznos a D-vitamin? A D-vitamin évek óta az egyik legnépszerűbb étrendkiegészítő, amelyről úgy tartják, hogy segíthet megelőzni szívbetegségek, a cukorbetegség, a depresszió és daganatos betegségek kialakulását. E hatást azonban tudományos bizonyíték nem igen támasztja alá. Korábbi cikkünkért kattintson!

Forrás: iflscience.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: