Veszélyes pacemakereket hívnak vissza

Biztonsági hiba miatt közel félmillió pacemakert hívtak vissza az Egyesült Államokban. A veszélyes készülékek közül Magyarországra is eljutott 200 darab.

A pacemakerek akár a szív teljes ingerületképző és -vezető rendszerét pótolhatják. Részletek itt.

"A pacemakerekre bárki rácsatlakozhat egy szabadon megvásárolható transzmitter segítségével. A sérülékenység miatt egy rosszindulatú támadó átveheti a megtámadott eszköz felett az ellenőrzést, így kedve szerint változtathatja a páciens szívritmusát, vagy gyorsan lemerítheti a pacemaker akkumulátorát - közvetlen életveszélynek téve ki a beteget" - írta meg a G DATA . A cikk hozzáteszi, hogy egy ilyen támadás során ráadásul a beteg teljes kórtörténete is kiolvasható.

Biztonsági hiba miatt közel 500 ezer pacemakert kell visszahívni
Biztonsági hiba miatt közel 500 ezer pacemakert kell visszahívni (fotónk illusztráció)

Az amerikai Food and Drug Administration (FDA) orvosi eszközöket is ellenőrző hivatal összesen 465 ezer készüléket hívott vissza. Mindez az Abbott cég hat modelljét érinti, ezek pedig a következők: Accent, Anthem, Accent MRI, Accent ST, Assurity és Allure. Magyarország a visszahívott készülékek közül 2014-ben 200 darabot vásárolt az Allure Quadra RF szívritmus-szabályozóból. Arra vonatkozóan azonban nincs információ, hogy mennyit ültettek be.

Mint azt a G DATA írja, az Egyesült Államokban az érintett betegeknek legfeljebb három percet igénybe vevő frissítés erejéig kell jelentkezniük a kezelőorvosuknál. Az Abbott szerint a biztonsági hibát eddig senki sem használta ki.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)