Veszélyes az egyik legnépszerűbb gyomirtó

Európai kezdeményezés indult a glifozát betiltásáért - a világszerte ismert és használt növényvédő szer a vizsgálatok szerint rákkeltő hatású lehet.

A "Tiltsák be a glifozátot, és védjék meg az embereket és a környezetet a mérgező növényvédő szerektől" elnevezésű európai polgári kezdeményezés szervezői azt akarják elérni, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagállamoknak, hogy tiltsák be az egészségre és a környezetre kockázatos glifozátot, a bizottság vizsgálja felül a növényvédő szerek jóváhagyására vonatkozó eljárást, és határozzon meg kötelező célszámokat, amelyek az egész EU-ban csökkentik a növényvédő szerek használatát.

A mezőgazdaság növényvédő szerek nélkül is képes lenne ellátni a világ egyre növekvő, 2050-re várhatóan 9 milliárd főre duzzadó népességét - állítják az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) szakértői egy új jelentésben. Bővebben erről az alábbi cikkünkben írtunk!

Veszélyes gyomirtót tiltanának be

Az Európai Bizottság januárban regisztrálta a polgári kezdeményezést, a kezdeményezés szervezői július 2-án állították le a gyűjtést és adták le a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) a 41 - Magyarországon gyűjtött - aláírást tartalmazó aláírásgyűjtő ívet és a 6610 elektronikus aláírást tartalmazó CD-lemezt. Az aláírásokat az NVI ellenőrizte, és megállapította, hogy az egy éven belül gyűjtött aláírások közül 5900 érvényes. Az NVB igazolást állít ki a hiteles aláírások számáról, ezt megküldi a magyarországi kezdeményezőknek, akik továbbítják az Európai Bizottsághoz.

Európai kezdeményezés indult a glifozát betiltásáért
Európai kezdeményezés indult a glifozát betiltásáért

Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződés hozta létre, és mint jogintézménynek az a célja, hogy az Európai Unió polgárai is kezdeményezhessenek uniós jogalkotást az Európai Bizottságon keresztül. Ennek sikeréhez a brüsszeli testületnek el kell fogadnia, hogy a kezdeményezés uniós kompetenciába tartozik - ezt követően egy év áll rendelkezésre, hogy legalább hét uniós tagállamban összesen legalább egymillió aláírás gyűljön össze.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége 2015 márciusában a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta a világ egyik legnépszerűbb - és az Egyesült Államokban a legtöbbet használt - gyomirtóját. A genetikailag módosított növények vagy GMO-k terjedésével a glifozát felhasználása radikálisan megnőtt az elmúlt években, főleg a génmódosított glifozátrezisztens kukorica alkalmazása miatt. A glifozát irritációt okoz a szemben, a bőrön, lenyelés esetén a felső emésztőszervekben; belégzés esetén pedig a tüdőben, légutakban - ilyenkor köhögést, tüsszögést válthat ki. Újabb kutatási eredmények ráadásul a glifozát teratogén és hormonkárosító hatásáról számoltak be - írja a vegyületről a Wikipedia.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: