Veszélyes tévhitek a szén-monoxidról

Kelet-Közép-Európában a magyar lakosság a legjobban informált, ha a szén-monoxid veszélyeiről van szó – derült ki egy lakossági biztonsági és kényelmi megoldásokat kínáló globális vállalat friss kutatásából. A reprezentatív felmérés során a román, cseh, lengyel, szlovák és magyar népesség tudását és szokásait vizsgálták.

Több országot átfogó felmérés készült, amelyből kiderült, hogy a magyarok közül tudják a legtöbben, hogy a tüzelőanyaggal működő berendezésekből szén-monoxid-szivárgás keletkezhet. A megkérdezettek 82 százaléka helyesen azt válaszolta, hogy a földgázzal, fával, szénnel, palackozott gázzal vagy fűtőolajjal működő fűtőberendezések vagy vízmelegítők használata esetén szén-monoxid keletkezhet. A magyarok után a lengyelek (75 százalék), a csehek (74 százalék) és a szlovákok (68 százalék) voltak a legtájékozottabbak, míg a legkevésbé a románok (62 százalék).

szén-momonxid-érzékelő, vészjelző
A megfelelő jelzőkészülékkel sokat tehetünk a szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében. Fotó: Getty Images

Annak ellenére, hogy a fűtőberendezések veszélyeivel a legkevésbé a románok vannak tisztában, közülük tudták a legtöbben, hogy mit kell tenni szén-monoxid-mérgezés esetén. E téren néhány százalékkal meg is előzték a magyarokat, akik 93 százaléka kinyitná az ablakokat és ajtókat, majd kikapcsolná a fűtőberendezést, 80 százalékuk pedig kihívná a mentőket vagy a katasztrófavédelmet. Érdekes, hogy a lengyelek majdnem 8 százaléka mondta azt, hogy távolságot tartana a mérgezést szenvedett személytől.

Egyre többször riasztják a tűzoltókat

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy évről évre egyre több helyre riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt. A mérgezéssel járó esetek száma viszont csökkenő tendenciát mutat, ami egyértelműen az érzékelők elterjedésének köszönhető. 2021-ben 1037 esethez riasztották a tűzoltókat, 261 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 21 emberen pedig már nem lehetett segíteni. Gyakori tévhit, hogy csak a régi gázkazánok meghibásodása vezethet szén-monoxid kialakulásához. Valójában azonban minden nyílt lánggal működő fűtőeszköz és vízmelegítő potenciális szén-monoxid-forrás. Ez lehet akár egy cserépkályha, vaskályha, de akár kandalló is.

Ott keletkezik szén-monoxid, ahol jól szigetelő ablakok vannak, és a nyílt égésterű fűtőeszköz, valamint a működő vízmelegítő közelében nincs elegendő oxigén. Nem megoldás, ha néha kinyitjuk az ablakot: állandó és automatikus szellőzésre van szükség, ezért a nyílászárókba légbevezetőt kell szerelni. A felmérésből kiderült, hogy a magyarok csaknem 70 százaléka gyakran ellenőrizteti tüzelőanyaggal működő berendezéseit, és 40 százalékuk szén-monoxid-jelzővel is rendelkezik – ezzel a vizsgált országok között a középmezőnyben helyezkedünk el.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

A záporok, zivatarok számossága éjszaka csökken, de teljesen nem szűnik meg a csapadék. Átmenetileg a felhőzet is nagyobb területen szakadozik, majd hajnalra többfelé képződik réteges felhőzet, illetve párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. A légmozgás többnyire gyenge marad, de zivatar környezetében előfordulhat szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 17 fok között alakul, de néhol egy-két fokkal hűvösebb lehet az idő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra