Vény nélküli gyógyszerek: ezekre figyeljünk!

Tévedés lenne azt hinni, hogy amihez nem szükséges orvosi javaslat, az egyben veszélytelen is - írja a Ködpiszkáló blog.

Vigyázzunk a vény nélküli szerekkel is (Fotó: Europress)

A reklámozott, vény nélkül kapható gyógyszereket egyesek hajlamosak inkább gyógyhatással is rendelkező cukorkának tekinteni, mint komoly gyógyszernek - olvasható a Ködpiszkáló blog legfrissebb bejegyzésében , amelyben a gyógyszerreklámozás témakörét járják körül. Mint írják, a reklám nem hazudik, csak nem bontja ki a valóság minden részletét - például irreális lenne azt elvárni, hogy negyed óráig tartson a reklám, amíg valóban hatni kezd a szer.

A gyógyszerforgalmazás szabályairól szóló törvény tiltja a vényköteles szerek reklámozását. Ennek részben szakmai oka van, mert nem szerencsés, sőt káros lehet olyan, erős hatású szerek iránt érdeklődést generálni, amelyeket orvos írhat fel , s amelyek túlzott használata fokozott veszéllyel járhat.

Vigyázzunk a vény nélküli szerekkel is (Fotó: Europress)

De a vény nélkül kapható szereknél is szigorú szabályok vannak - így például jogszabályi elvárás a reklámmal szemben, hogy a gyógyszer rendeltetésszerű használatára ösztönözzön, tartalmazza az ehhez szükséges tájékoztatást, figyelmeztető szöveget. Ugyanakkor nem tartalmazhat olyan utalást vagy kifejezést, amely a gyógyszer mellékhatások nélküli vagy biztos gyógyulást eredményező alkalmazhatóságának képzetét kelti, illetve a gyógyszer által az emberi szervezetre gyakorolt hatást a valóságtól eltérő módon mutat be.

Az Egyesült Államokban, amely - gyógyszerreklámozásban is - előttünk jár, egyes vény nélküli termékek komoly népegészségügyi problémát jelentenek. A leggyakrabban idézett példa az egyik népszerű fájdalom- és lázcsillapítóé - a nagyon hatásos, megfelelően adagolva biztonságos gyógyszer az USA-ban évente több mint 50 ezer, jellemzően májkárosodással összefüggő gyógyszermérgezés, és mintegy 500 haláleset közvetlen oka. Mindezek elkerülésére szolgálnak például a túladagolás veszélyeire felhívó figyelmeztetést tartalmazó gyógyszereskupakok.

Pedig a túladagolást nem is olyan egyszerű "abszolválni" az ajánlott dózis sokszorosa esetén alakul ki a mérgezés. Ugyan van ellenszer a mérgezésre, de a betegek sokszor tünetmentesek, vagy csak hányingerre panaszkodnak, amikor súlyosabbak a panaszok, a májkárosodás már visszafordíthatatlan lehet.

A teljes bejegyzést ide kattintva olvashatja el.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: