Újabb helyen jelent meg kanyarójárvány

Kanyarójárvány veszélyére figyelmeztet a városi közegészségügyi intézet Belgrádban, miután a laboratóriumi vizsgálatok öt embernél megerősítették a fertőzést.

Idén októberben kanyaróban hunyt el egy 39 éves brassói nő, aki már a romániai járvány 35. áldozata. Részletek itt.

Az országos közegészségügyi intézet (IZJZS) közlése szerint még nincs járványhelyzet, egyelőre csak belgrádi részlegük számolt be fertőzésekről. Az országos központ leszögezte, hogy a belgrádi fertőzöttek korábban nem kerültek kapcsolatba azokkal a betegekkel, akiket Koszovó területén regisztráltak, így ezektől független fertőzésről van szó.

kanyaró, kanyarójárvány, kanyaró elleni védőoltás
A kanyaró vírusa elsősorban közvetlen cseppfertőzéssel terjed

A tájékoztatás szerint a betegek nem kapták meg a kellő védőoltásokat , illetve nem lehet tudni, hogy kaptak-e vakcinát. A belgrádi fertőzöttek között gyerekek és felnőttek is vannak. Az orvosok egyiküknél tüdőgyulladást észleltek, amely a betegség súlyosabb szövődményének tekinthető. A Blic című napilappal a fővárosi közegészségügyi intézet egyik munkatársa nem hivatalosan közölte, hogy az egyik beteg egy kínai nemzetiségű gyerek. Kínában nem kötelező a védőoltás, és feltételezhetően elmulasztása vezetett a megbetegedéshez.

Az év első kilenc hónapjában 12 kanyarós megbetegedést regisztráltak Szerbiában. Október óta Szerbia és Koszovó területén összesen 65 beteget vettek nyilvántartásba. A legfiatalabb beteg háromhónapos, a legidősebb 48 éves volt. A szerb közegészségügyi intézet arra is figyelmeztetett, hogy védőoltásokkal megelőzhető a megbetegedés, ennek érdekében a szakemberek folyamatosan oltják az 1-14 éves gyerekeket, akik eddig nem kapták meg a szükséges vakcinákat.

A kanyaró egy vírus, egészen pontosan a paramyxovírusok családjába tartozó RNS-vírus által okozott, ragályos fertőző betegség. Egyebek mellett a lehetséges szövődmények közé tartozik a közvetlenül a kórokozó által előidézett agyvelőgyulladás is. A betegségről bővebben ide kattintva tájékozódhat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést csak időszakosan zavarhatja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Kora délután főként a keleti országrészben pattanhatnak ki hőzivatarok, később nyugat, délnyugat felől érkezhetnek zivatarcellák, amelyek idővel kelet, északkelet felé tevődnek. Heves zivatar sem zárható ki. Zivataroktól függetlenül a Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk lökések. A csúcshőmérséklet általában 35 és 41 fok között várható, de az északnyugati tájakon 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra