Újabb áldozatot szedett a metil-alkohol

Huszonnyolcra emelkedett a metil-alkohol-mérgezés áldozatainak száma Csehországban - jelentette kedden a cseh közszolgálati hírtelevízió.

Jana Macalíková dél-morvaországi rendőrségi szóvivő szerint a laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy a múlt csütörtökön a Borsice u Blatnice településen halva talált férfi a metil-alkohol áldozata. A házban több üveg tömény szeszt találtak, de azt egyelőre nem tudják, honnan jutott hozzájuk a férfi.

"Ez az eset is azt bizonyítja, hogy továbbra is komolyan kell venni azt a figyelmeztetést, hogy senki se igyon ellenőrizetlen forrásból származó alkoholt" - jelentette ki a szóvivő. A 28 áldozat mellett továbbra is néhány tucatnyi személyt kezelnek metil-alkohol-mérgezéssel a csehországi kórházakban. Az orvosok szerint többüknek számolnia kell azzal, hogy egészségük tartós károsodást szenved. Néhány ember már eddig is elveszítette szeme világát, illetve jelentős mértékben rosszabbodott a látása.

A cseh hatóságok az utóbbi napokban ismételten felhívják a lakosság figyelmét: bár a mérgező anyagokat gyártó személyeket sikerült letartóztatni, az országban továbbra is még mintegy 15 ezer liter mérgezett szeszes ital van forgalomban. Az óvatosságra ezért felettébb szükség van.

Hogy miért is életveszélyes a metil-alkohol, ide kattintva tudhat meg többet! Büntetőeljárás két személy ellen folyik az ügyben, s amennyiben a bíróság megalapozottnak találja a vádat, akár 20 év szabadságvesztést vagy életfogytiglant is kaphatnak. A rendőrség ugyanakkor több tucatnyi alkoholforgalmazó ellen is eljárást indított, akik szintén büntetéssel számolhatnak. Csehországban szeptember végén szüntették meg részlegesen a hónap közepén hozott intézkedést, amely szerint tilos volt a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmazása.

Már visszakerültek a forgalomba azok a szeszes italok, amelyeket 2012. január 1-je előtt gyártottak. Ezeket az italokat biztonságosnak tekintik és az eredetet bizonyító irat nélkül lehet őket forgalmazni. A 2012. január 1-je után gyártott szeszes italokat a kockázatos kategóriába sorolták, s ezek csak akkor kerülhetnek az üzletekbe és vendéglőkbe, ha a forgalmazók beszerzik a gyártóktól az alkohol eredetét bizonyító iratokat, és mellékelik a laboratóriumi vizsgálat eredményeit. Erre 60 napjuk van, azt követően az alkoholt megsemmisítik.

A szeptemberi metil-alkohol-mérgezési hullám után előállított alkoholt kötelező az eredetet bizonyító irattal, laboratóriumi protokollal és új zárjeggyel ellátni. Ezek az intézkedések a korábban szintén betiltott alkoholexportra is vonatkoznak. A cseh kormány jelezte, hogy a jövőben szigorítani fogja a tömény alkohol gyártásának és forgalmazásának feltételeit. Tilos lesz például tömény szeszt árusítani a piacokon vagy az utcai kioszkokban.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: