Újabb embert végezhetnek ki nitrogéngázzal

Ismét nitrogéngázzal végeznének ki egy elítélt férfit az Egyesült Államokban. Arról, hogy a módszer mennyire humánus, megoszlanak a vélemények.

Alabama főügyésze, Steve Marshall szerdán arra kérte az állam legfelsőbb bíróságát, hogy újabb, nitrogéngázzal történő kivégzést engedélyezzenek - írja a Reuters. Ahogy azt mi is megírtuk, múlt hónapban Alabamában Kenneth Eugene Smith-t végezték ki ezzel a módszerrel, a világon elsőként.

kivégzés nitrogéngáz
Megoszlanak a vélemények a módszerről. Fotó: Getty Images

Ezúttal Alan Eugene Miller ügyében nyújtották be a kérvényt, aki 1999-ben megölte két akkori, és egy korábbi munkatársát. A gyilkosságok miatt 2000 óta van a halálsoron. 2022-ben már kitűzték a kivégzése időpontját, amit az utolsó pillanatban elhalasztották egy jogi közbelépés miatt.

Korábban Alabama "a legkevésbé fájdalmas és a leghumánusabb kivégzési módszernek" nyilvánította a nitrogéngáz használatát. Emberjogi szervezetek viszont kegyetlennek és kínzásnak tartják.

Amikor Kenneth Smith-t január 25-én kivégezték, ő az előzetes várakozásokkal ellentétben nem vesztette el egy percen belül az eszméletét. Szemtanúk szerint körülbelül két percig rázta a fejét és vonaglott, majd néhány percig mélyeket lélegzett, majd meghalt. Bár John Hamm, Alabama büntetés-végrehajtási biztosa szerint ezek önkéntelen mozdulatok voltak, és számítani lehetett ilyen mellékhatásokra, a szintén jelen lévő Jeff Hood tiszteletes viszont azt nyilatkozta, hogy a hatóságok is megdöbbentek, milyen rosszul zajlott le a kivégzés.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra