Új reménysugár a HIV-fertőzötteknek

A következő négy évben mintegy 200 millió dollárral (59 milliárd forinttal) támogatja az amerikai kormány, valamint Bill Gates és felségének alapítványa a HIV és a sarlósejtes vérszegénység kezelését szolgáló génterápiák kifejlesztését.

Világsztárok, akik HIV-fertőzöttek - kattintson!

A génterápia az orvostudomány új területe. Célja a betegségekért felelős hibás gének helyettesítése. A génterápia ígéretes lehetőségeket nyújt a sarlósejtes vérszegénység és a HIV elleni küzdelemben is. A kezelések azonban bonyolultak és költségesek, ami miatt a szegényebb országokban nehéz hozzájuk jutni.

génterápia, kezelés, HIV, sarlósejtes vérszegénység
Génterápiát fejlesztenek a HIV és a sarlósejtes vérszegénység ellen. Fotó: iStock

Most még nehéz kezeléshez jutni

A következő hét-tíz évben az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) és a Gates Alapítvány a klinikai vizsgálatokig szeretne eljutni az Egyesült Államokban és a Szaharától délre fekvő országokban. "Mindenekelőtt azt kell biztosítani, hogy a kezelések világszerte megfizethetőek és elérhetőek legyenek" - hangsúlyozta Francis Collins, a NIH igazgatója.

A NIH szerint világszerte 38 millió HIV-fertőzött él, körülbelül 95 százalékuk a fejlődő országokban. 67 százalékuk a szubszaharai régió lakosa, ahol a betegek fele nem jut kezeléshez. Az Egyesült Államokban 1,1 millió embert érint a fertőzés.

Ekkora probléma a sarlósejtes vérszegénység

A sarlósejtes vérszegénység a vér örökletes rendellenessége. A betegség főként az afrikai eredetű embereket érinti. Világszerte 20 millió ember szenved ettől a problémától, kétharmaduk a szubszaharai régióban él. Amerikában mintegy 100 ezer ember érintett. A NIH előrejelzése szerint a következő 30 évben 15 millió csecsemő születik majd ezzel a betegséggel, 75 százalékuk a szubszaharai régióban.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció