Túlhevülés: bele lehet halni a kánikulába?

Noha egyre gyakoribb az extrém hőség, a szervezetünk nincs hozzászokva ehhez, és vannak, akik még az átlag embernél is jobban ki vannak téve a meleg veszélyeinek.

A túlhevülés, vagyis hipertermia akkor következik be, ha a szervezetünk hőháztartása felborul, mert túlságosan sok hőt termelünk vagy éppen túl nagy hőnek vagyunk kitéve, és a szervezetünk nem képes ezt megfelelő gyorsasággal elvezetni.

Faktorszám - kalkulátorunkkal könnyen meghatározhatja, hogy milyen napvédőt használjon. Kattintson! A túlhevülés sok esetben az életünket is veszélyeztetheti, és azonnali orvosi beavatkozásra lehet szükség a káros hatások csökkentéséért, illetve megelőzéséért. Túlhevülés felléphet gyógyszerek, kábítószerek, és természetesen a külső hőmérséklet hatására is.

A normál testhőmérséklet 36,5 és 37,5 fok között változik, ez egyénenként eltérő, és sok minden befolyásolhatja (a nőknél például a menstruációs ciklus során megfigyelhető a testhőmérséklet változása). A testünk hőmérsékletét bonyolult rendszer szabályozza, mely a külső környezethez igazodva igyekszik fenntartani a szervezetünk normál hőmérsékletét, megakadályozva ezzel a sejtek károsodását. Meleg hatására különböző mechanizmusok lépnek életbe, hogy a testhőmérsékletet csökkenthessük.

A melegben izzadni kezdünk, a bőrről párolgó folyadék hűsítő hatású. A bőrünkön található szőrszálak szorosan a testünkhöz simulnak, és nem engedik, hogy közöttük megrekedjen a melegítő hatású levegő, ráadásul a levegő áramlását is megkönnyítik, ami szintén valamelyest hűsítő hatású.

A legnagyobb gondot gyakran nem is a meleg okozza (az emberek ugyanis meglehetősen jól alkalmazkodtak a magas hőmérsékletű, de száraz klímához), hanem a meleg és a magas páratartalom együttesen, például amilyet a trópusokon, a Perzsa-öbölben, vagy a bányákban tapasztalhatunk meg. Ilyenkor kevésbé hatékonyan izzadunk, és mivel tulajdonképpen ez az egyetlen igazi fegyverünk a meleg ellen, nem tudjuk eléggé hűteni a szervezetünket.

A túlhevülés akkor következik be, ha a szervezetünk hőháztartása felborul

Így elég könnyen előfordulhat a túlhevülés. A szakemberek szerint a okozta. A túlhevülés tünetei közé tartozik enyhébb esetben a szapora, felületes lélegzetvétel, az igen erős izzadás, a gyors, de gyenge pulzus. A bőr meleg tapintású, mert a vérerek kitágulnak, hogy fokozzák a lehetséges hővesztést. Egy idő után a bőr száraz lesz, mert a szervezet nem képes az izzadás segítségével hűteni magát.

Egyéb tünetei közé tartozik (részben a kiszáradás miatt) a hányinger és a hányás, a fejfájás, a szédülés, az ájulás, az alacsony vérnyomás. Súlyosabb esetben a viselkedés is megváltozhat, például agresszió, zavarodottság figyelhető meg. Ilyenkor a csökkenő vérnyomás hatására megnő a pulzus- és a légzésszám is. A bőr sápadttá, kékes árnyalatúvá válhat. Idővel a belső szervek károsodhatnak, eszméletvesztés, kóma, majd halál következhet be.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben, kiket érinthet leginkább a túlhevülés? Az idős emberek, a csecsemők és kisgyermekek, nekik ugyanis már (vagy éppen még) nem működik megfelelően a testhőmérséklet-szabályozó rendszerük, és hajlamosabbak a kiszáradásra is. Szintén rosszabbul viselik a meleget a krónikus betegek, a szív- és érrendszeri panaszokkal küzdők, többek között azért is, mert olyan gyógyszereket is szedhetnek, melyek tovább rontják az állapotukat (például mert alacsony vérnyomást okozhatnak, esetleg az alap testhőmérséklet emelkedésével járnak együtt).

Nagyon kell ügyelni a szabadban, a tűző napon dolgozók, illetve a sportolók egészségére és biztonságára is, ők ugyanis fokozott mértékben igényelhetnek folyadékot a nagyobb fizikai igénybevétel miatt.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)