Túlélési tippek gombagyűjtőknek

A jó idő beköszöntével többen terveznek gombagyűjtést, ehhez azonban tucatnyi szabályt kell tudni, hogy mindenki biztonságban legyen egy gombalakoma után is. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal tippjei következnek.

A gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ha a természetben gombát szedünk, különleges körültekintően kell eljárnunk. Az ehető gombákat a mérgezőktől nehéz elkülöníteni, ehhez szakértelem, tudás, tapasztalat szükséges. Nem csak a mérgező gombától lehet megbetegedni, például egyes étkezési gombák csak alapos sütés-főzés után fogyaszthatók, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak, illetve veszélyes lehet azért is, mert a gombás étel gyorsan romlik.

  • Csak olyan gombát gyűjtsünk étkezésre, amelyet már jól ismerünk. Az elöregedett, férges példányokat ne szedjük le, hagyjuk a termőhelyen.
  • A gombákat szellős, tágas gyűjtőkosárba vagy átlyukasztott fedelű dobozba tegyük, különben befülled, összenyomódik, összetörik.
  • A nem ismert gombákat hagyjuk a természetben, vagy ha valamely ismeretlen gombát mégis el akarunk vinni további meghatározás céljából, gondosan különítsük el a többitől. A tönk tövével együtt kiemelt gomba megkönnyíti a meghatározást.
  • A friss gombák gyorsan romlanak, ezért a már ellenőrzött gombákat a lehető leggyorsabban, 24 órán belül el kell készíteni és fogyasztani. Feldolgozásig szellős, hűvös helyen, egy rétegben egymás mellé helyezve kell tárolni. Fóliába semmiképpen ne csomagoljuk!
  • Ha vadontermő gombát szedünk, minden esetben kérjük ki szakképzett gombaszakértő véleményét! Minden piacon, ahol vadon termő gombát is árulnak, van gombaszakértő. A hétvégi ügyeletek helyszíneiről jó, ha előzetesen tájékozódunk, például a Magyar NetGombász Közhasznú Egyesület honlapján remek összefoglalót találunk a fővárosi és az országos vizsgálóhelyekről! A gombavizsgálatot a piacok ingyenesen végzik.
  • A gombák tisztítása során a szár végét (egyes gombafajtáknál az egész szárat levágjuk, hámozni általában nem kell. A rovarrágott, férges részeket dobjuk el. Bő, hideg vízben többször mossuk át, de ne áztassuk. Ha olyan gombát készítünk el, melyet nem ismerünk, érdeklődjünk a gombaszakértőtől az elkészítési szabályokról! Van számos ehető gombafajta, amelynél a tisztítás-előkészítés szokásos műveletein túl is be kell tartani néhány előírást, különben enyhe mérgezést, vagy egyéb kellemetlenséget okozhat.
  • A gomba nehezen emészthető étel, ezért lehetőleg daraboljuk apróra, és fogyasztáskor alaposan rágjuk meg az ételt. Gombaételt ne tegyünk el a következő étkezésig. Kis mennyiségű mintát 48 óráig érdemes megtartani! Kisgyermekeknek, érzékeny gyomrú embereknek, valamint a gombákra kimutatottan allergiás embereknek gombás ételt ne adjunk!
  • Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni. A mérgező gomba nem csak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is! Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző. Vigyük magunkkal az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak tisztítási hulladékát!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső