Továbbra is nagyon rossz a fővárosi levegő

A napokban többfelé nőtt a légszennyezettség. Budapesten továbbra is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Ahogy már korábban megírtuk, pénteken elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, a szálló por légszennyezettségi szintje ugyanis január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket. A riadó tájékoztatási fokozatának fenntartását továbbra is indokoltnak tartja a Főpolgármesteri Hivatal.

A friss adatok szerint vasárnap tovább emelkedett a légszennyezők - különösen a szálló por (PM10) - koncentrációja Budapesten. A meteorológiai előrejelzés szerint a következő három napban további romlás vagy a már magas értékek stagnálása várható. A szállópor-koncentráció napi átlaga várhatóan meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket is.

légszennyezés, légszennyezettség, rossz levegő, egészségtelen levegő, veszélyes levegő, szálló por
légszennyezés, légszennyezettség, rossz levegő, egészségtelen levegő, veszélyes levegő, szálló por

Vidéken is nagy a baj

A múlt hét végén egyes településeken már veszélyes mértékű volt a légszennyezettség. Ilyenkor már az egészséges emberek is tapasztalhatnak tüneteket - többek között köhögést, légúti irritációt és könnyezést. További részletekért kattintson ide!

Azonban nemcsak a fővárosban, hanem számos más településen is gondot okoz a szálló por. Továbbra is többfelé rossz a levegő: Kecskeméten egészségtelen, további kilenc településen - Dorog, Dunaújváros, Miskolc, Sajószentpéter, Salgótarján, Szeged, Szentgotthárd, Szolnok, Vác - pedig kifogásolt a levegő minősége - olvasható a tisztifőorvos vasárnapi Facebook-posztjában.

Veszélyben a szív- és érrendszer

A Nemzeti Népegészségügyi Központ nem javasolja az érintett településeken élőknek, hogy hosszabban a szabadban tartózkodjanak. Az idő jelentős részét inkább beltéri környezetben ajánlott tölteni, de a rendszeres, rövid ideig tartó szellőztetésről sem szabad megfeledkezni. A tisztifőorvos pedig azt tanácsolja kedvezőtlen levegőminőség esetére, hogy ne fűtsünk nem megfelelő tüzelőanyagokkal, csak a legszükségesebb esetben használjunk gépjárművet, kevesebbet sétáljunk a forgalmasabb utak mentén csúcsidőszak idején, kültéri sportolásra pedig válasszuk a kevésbé szennyezett területeket.

Az egészségtelen levegő főként a gyermekekre, az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre jelent veszélyt. A légszennyezettség egyébként nemcsak a légzőrendszert terheli meg, hanem a szív- és érrendszerre, a központi idegrendszerre és az immunrendszerre is káros hatású rövid és hosszú távon egyaránt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő