Több nő lett munkanélküli a járvány miatt, mint férfi

A február-áprilisi, három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma az egy évvel korábbinál 1,2 százalékkal, 56 ezerrel volt alacsonyabb. A koronavírus-járvány gazdasági hatásai pedig a nőket érintették rosszabbul a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

A koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot továbbra sem teljes egészében érintették, így hatásai a közölt munkanélküliségi adatokban ugyan a korábbinál markánsabban, de nem teljes egészében jelennek meg – közölte a KSH. A márciusi 56 ezer után áprilisban mintegy 73 ezren veszítették el az állásukat, közülük 54 ezren gazdaságilag inaktívvá és 19 ezren munkanélkülivé váltak.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) definíciója szerint az számít munkanélkülinek, akinek nincs munkája, de az elmúlt 4 hétben aktívan keresett munkát, és ha találna, akkor 2 héten belül munkába is tudna állni. Foglalkoztatott pedig az, aki az adott héten legalább egy órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, illetve rendelkezett olyan munkahellyel, ahonnan átmenetileg (betegség, szabadság miatt) volt távol.

A nők jártak rosszabbul

A 15-24 éves fiatalok foglalkoztatási rátája 27,4 százalék volt. A 25-54 éves, legjobb munkavállalási korú foglalkoztatottak száma 61 ezerrel, a foglalkoztatási rátájuk 1,9 százalékponttal 82,4 százalékra csökkent. Az 55-64 éves idősebb korosztályban a foglalkoztatási ráta azonban - részben demográfiai okból - 2,5 százalékponttal 58,5 százalékra emelkedett.

A 20-64 éves korcsoportban, amelyre az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, a foglalkoztatási ráta 0,5 százalékponttal 74,5 százalékra csökkent.

A 15-64 éves korosztályban 42 ezer nő vesztette el állását az elmúlt három hónapban. Fotó: Getty Images
A 15-64 éves korosztályban 42 ezer nő vesztette el állását az elmúlt három hónapban. Fotó: Getty Images

A nemek között jelentős különbség figyelhető meg. A 20-64 éves korosztályban a férfiaknál 82,5 százalék, a nőknél 66,5 százalék volt foglalkoztatottság. A 15-64 éves férfiak esetében a foglalkoztatottak létszáma 27 ezerrel, a foglalkoztatási ráta 0,6 százalékponttal 76,5 százalékra csökkent, míg a 15-64 éves dolgozó nők létszáma 42 ezerrel, a foglalkoztatási ráta pedig 0,7 százalékponttal 61,8 százalékra esett a tavaly február-áprilisi időszakhoz viszonyítva.

Lassú javulás várható

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhülésével a munkaerőpiacon is javulásra lehet számítani, de a visszarendeződés lassúnak ígérkezik elemzők szerint. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője úgy ítéli meg, hogy a következő hónapokat a munkaerőpiac lassú normalizálása jellemezheti, a járvány előtti szint azonban csak lassan állhat helyre, tekintettel arra, hogy több ágazat még nem működik teljes kapacitással, illetve hogy a külső kereslet helyreállása is lassú lesz.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője úgy számolt, hogy a múlt a hónapban újonnan megjelent állástalanokat az inaktívak helyett a munkanélküliek közé számítva a munkanélküliségi ráta 6 százalékosra emelkedett áprilisban. A járvány eleji drasztikus várakozások kilapulni látszanak. A munkanélküliség várhatóan a következő hónapokban is 7 százalék alatt marad, az éves átlag pedig 6 százalék alatt lehet.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, "nehéz úgy reagálni egy sokkra, hogy a valóságban fogalmunk nincs arról, hogy milyen munkaerőpiaci károkat okozott a koronavírus-válság". Mindezekre tekintettel bármiféle előrejelzés hiábavaló, de úgy véli, várhatóan a 7 százalék körüli munkanélküliségi ráta lehet a realitás az idei év második felében.

A WHO szerint közelebb van a járvány második hulláma, mint gondolnánk. Részleteket az nlc.hu cikkében olvashat.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)