Tényleg megvan a rák ellenszere?

Mivel az emberek többsége a daganatos megbetegedésektől retteg leginkább, nem nehéz nagy port kavarni azzal a hírrel, hogy megvan a kór ellenszere. Komoly gondot okozhat azonban, ha az efféle hamis körlevelek miatt a betegek hátat fordítanak orvosaiknak.

Nemrégiben felhívást tettünk közzé heti hírlevelünkben, melyben az olvasóktól kértünk segítséget: olyan interneten terjedő, egészséggel, betegséggel kapcsolatos körleveleket kértünk, amelyek gyaníthatóan hamis híresztelésnek bizonyulnak, de legalábbis érdemes utánajárni velük kapcsolatban az igazságnak. Egyik olvasónk egy olyan körlevelet juttatott el hozzánk, mely arról szólt, hogy megvan a rák ellenszere. Ráadásul egyszerűbb, mint gondolnánk, nem kell ugyanis hozzá más, mint fél kilogramm virágméz, két aloe vera levél, valamint három evőkanál konyak, whisky vagy pálinka. Elkészíteni sem bonyolult, hiszen késsel apróra kell darabolni az aloét, ráönteni a mézet és az alkoholt, majd az egészből krémszerű, olajos sűrítményt készíteni mixerrel. Az így elkészült keverékből naponta mindössze háromszor kell egy-egy evőkanálnyit fogyasztani. A teljes gyógyuláshoz pedig nem kell más, mint négy, egyenként tíznapos ilyen kúrát tartani.

Mese és ámítás

A iromány kitér a keverék eredetére is - ez ugyanis eposzi kelléke az efféle körleveleknek. Jelen esetben a történetet a szerző egy brazíliai ferences testvérhez, bizonyos Fray Romanóhoz köti. Ő fedezte ugyanis fel a szert, amely a körlevél szerint már nagyon sok ember egészségét visszaadta. Emiatt receptjét Romano testvér felrakta a világhálóra is, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen. Hasznosságát igazolandó pedig még azt is kiemelte, hogy a készítmény nemrég egy huszonkilenc éves, sclerosis multiplexben szenvedő apácát is meggyógyított. Nem csak rákellenes, hanem multifunkcionális készítményről van tehát szó, nem akármiről. És el ne felejtsük, a receptnek, azon túl, hogy forrását tekintve a körlevél elindítójának brazil barátjához köthető, irodalmi hivatkozása is van. Azt ugyanis a Santo Domingoban megjelenő Listin diario című lap is közölte. Ami ugye kell a hitelességhez.

Körmére nézve

Nézze végig, milyen Listin Diario esetében viszont ilyesmiről szóba sem kerülhet. Egy olyan napilapról van ugyanis szó, amely a Dominikai köztársaságban jelenik meg, és amelynek online kiadása Dominika 10-15. legnépszerűbb honlapja. A tudományhoz viszont egyik verziójának sincs köze, így a rák gyógymódjait illetően aligha lehet rá hivatkozni. De persze nem a hivatkozott forrás a recept legnagyobb problémája, hanem az, hogy a keverék teljesen hatástalan. Illetve lehet hatása, amennyiben az ártalmakat is hatásnak nevezzük.

"Ez a receptes körlevél egyértelműen hoax, jómagam már hónapokkal ezelőtt is találkoztam vele. Ahogy sok más hasonló körlevéllel is" – szövegezi le lapunknak Lövey József onkológus főorvos. Majd hozzáteszi azt is, hogy a recept nem hogy a gyógyulást nem segíti, de az aloe vera miatt még árthat is. "Ez a növény alapvetően mérgező, hígítatlanul fogyasztva például bélpanaszokat okozhat, a tüskéi pedig komoly allergiás tüneteket válthatnak ki. A belőle készült hígított termékek persze fogyaszthatók, de nincs bizonyított daganatellenes hatásuk, ahogyan ez más komplementer szerről sem mondható ez el. Ami pedig az alkoholt illeti, az nem árt, ha a beteg kevés és jó pálinkát iszik, de daganatellenes hatás ennek sem szabad tulajdonítani. A méz áldásos hatásai ismertek, de daganat kezelésére nem alkalmas" – hangsúlyozza az onkológus.Alternatív tévutak

Lövey doktor kiemeli azt is, hogy a rákgyógyszerekkel kapcsolatos becsapós körlevelek akár komoly károkat is okozhatnak. Ennek oka pedig az, hogy az emberek nagyon hiszékenyek, és sokan a hagyományos terápiát is elutasítják az alternatív módszerek – beleértve a patikákban is kapható étrend kiegészítőket is - miatt. "Nekem is volt több ilyen betegem, például egy, aki korai húgyhólyagdaganattal került hozzánk, de a hagyományos terápiát elutasította, és az alternatív módszerek felé fordult. Egy év után láttuk újra, végstádiumos állapotban, akkor, amikor már menthetetlen volt - hangsúlyozza az onkológus. Majd hozzáteszi, hogy az alaptalan információt körlevelekkel terjesztőkkel és a természetgyógyászattal a legnagyobb probléma az, hogy az azokat alkalmazó szakembereknek nem kell felelősséget vállalniuk a terápiájukért. És míg az orvosokat hiba esetén a bíróság elmarasztalhatja, addig az alternatív gyógyászoknak nem kell félniük a felelősségre vonástól sem.

Dr. Lövey József Ph.D. Klinikai onkológus szakorvos és sugárterápiás szakorvos. A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végzett, sugárterápia és klinikai onkológia szakvizsgával rendelkezik. Az Országos Onkológiai Intézet sugárterápiás osztályának osztályvezető helyettes főorvosa. Részletesebb információk szakmai munkásságáról az Országos Onkológiai Intézet oldalán itt érhetők el.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)