Tényleg el kellene venni az idősektől a jogosítványt?

Szinte minden alkalommal, amikor egy idős embert vétkesnek nyilvánítanak egy autóbalesetben, felmerül a kérdés: szükséges lenne egy bizonyos kor felett bevonni a jogosítványt? Olvasóink véleményét kértük ki a témában, illetve néhány kutatás eredményét is összegyűjtjük.

Akárhányszor bekerül a hírekbe egy autóbalesetet szenvedett, idős ember, úgy - függetlenül attól, hogy egyértelműen vétkes volt-e a balesetben - automatikusan napirendre kerül az a kérdés is, mely szerint érdemes lenne-e egy bizonyos életkor felett bevonni, vagy legalább szigorúan felülvizsgálni a vezetői engedélyt. Olvasóinktól is megtudakoltuk, szerintük van olyan kor, ami felett már nem kellene autót vezetni? A válaszokból is tisztán látszódott, hogy egy összetett és igen megosztó kérdésről van szó, sokan egy-egy személyes tapasztalatukat is megosztották velünk.

Mit mondanak az olvasóink?

Olvasóink többsége kiállt az idősek vezetéshez való joga mellett. Válaszaikban sokan hangsúlyozták, hogy nem lehet általánosítani egy ilyen kérdésben, szerintük ugyanis időskorban sem romlanak le törvényszerűen úgy a reflexek, hogy az egyértelműen alkalmatlanná tenné a szépkorúakat a vezetésre.

Embere válogatja! Van, akinek el sem kellene kezdenie vezetni, és van, aki még 80 felett is remek reflexekkel, szabályosan és mindenkire tekintettel, biztonságosan közlekedik."

Volt azonban olyan olvasónk is, akinek ellenérzései voltak az idős sofőrök láttán. Szerinte az érintettek családjának kellene nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy volánhoz engedi-e a szépkorú családtagját.

Nehéz ezt a kérdést számszerűsíteni. Szerintem ha maga az illető nem látja be, hogy már nem kellene vezetnie, akkor lehetőség szerint a családjának kellene meggyőzni őt erről. Nekik kellene erre figyelni, de nagyon. Én is látok a mi kis városunkban több idős férfit 8-10 milliós autóval közlekedni. Nekem ilyenkor gyakran eszembe jut, hogy talán már nekik nem kellene volán mögé ülni. De azt nem értem, hogy a családjuk ezt miért nem látja? Ilyenkor már a reflexek lassúak, tétovaznak, határozatlanok."

Volt olyan is, aki egy egészen friss, negatív tapasztalatot osztott meg az olvasókkal. Itt csaknem komoly balesettel végződött az idős sofőr figyelmetlensége.

Tegnap egy 80 körüli bácsika majdnem elütött a zebrán, miközben a 2 éves kisfiammal éppen áthaladtunk. Az ő oldaláról induló hölgyet elengedte, majd előttünk hajtott el kb. 30 centire. Hirtelen azt sem tudtam, hogy mi van. Ráadásul neonzöld kabát volt rajtam."

Az idősebbek tapasztalattal és óvatossággal kompenzálhatják a reflexek romlását. Fotó: Getty Images
Az idősebbek tapasztalattal és óvatossággal kompenzálhatják a reflexek romlását. Fotó: Getty Images

Sok válaszadó úgy vélekedik, hogy inkább a legfiatalabb sofőrök vezetését kellene korlátozni. Míg ugyanis szerintük az idősek a reflexek és érzékszervek tompulását nagy tapasztalattal, hidegvérrel és kellő óvatossággal kompenzálják, addig a fiataloknál a rutintalanság és felelőtlen viselkedés veszélyes egyvelege jelenthet kockázatot az utakon. Az egyik olvasónk így vélekedett erről a kérdésről:

Nem a kor a lényeg, hanem a fizikai és mentális állapot. Sok fiatalnak sem alkalmas a személyisége ahhoz, hogy vezessen! A jogosítványt személyiségvizsgálathoz kellene kötni!"

Miről árulkodnak a statisztikák?

A statisztikai adatok fényében az látszik, hogy az idősebb korosztály nem jelent nagyobb veszélyt az utakon, mint a fiatalok. A Vezess.hu a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) kikért adatai alapján az idősebb korosztályban sem kiugróan magas a közúti szerencsétlenségek gyakorisága. 2021 első kilenc hónapjában, korcsoporti bontásban az alábbi számú közlekedési balesetet dokumentálták:

  • 18 éves korig: 349 baleset;
  • 18-20 évesek: 529 baleset;
  • 21-24 évesek: 824 baleset;
  • 25-30 évesek: 1278 baleset;
  • 31-35 évesek: 960 baleset;
  • 36-45 évesek: 1886 baleset;
  • 46-64 évesek: 2917 baleset;
  • 65-98 évesek 1471 baleset;
  • 99 év felett 1 baleset.

Az adatok szerint tehát a 18-35 év közöttiek összesen 3591 balesetet okoztak a vizsgált kilenc hónap során, míg a 65-98 év közöttieknél 1471 szerencsétlenséget dokumentáltak ugyanekkor. Persze a 65 év felettiek kisebb számban képviseltetik magukat az utakon, így értelemszerűen kevesebb baleset is köthető hozzájuk, összességében azonban ez a statisztika nem azt mutatja, hogy az idősebbek veszélyesebb sofőrök lennének.

Mit mond a tudomány?

A Nagy-Britanniában lévő Swansea Egyetem kutatása szintén erre a következtetésre jutott. A járműbalesetekre vonatkozó adatok elemzésük azt mutatta, hogy a 70 éves vezetők 3-4-szer kevesebb balesetet szenvednek, mint a 17-21 éves férfiak, akik az adatok szerint a legtöbb balesetet okozták az országban. Nemek szerinti bontásban nézve azt is megállapították, hogy a férfiakhoz jóval több baleset köthető, mint a nőkhöz.

Persze a balesetek számát nem csak a személyes tapasztalatok és reflexek befolyásolják, hanem a gépjármű állapota is, amit vezetünk. Egy másik, 2020-ban végzett kutatás eredménye szerint a legfiatalabb (16-20 év közötti), illetve a legidősebb (65 év feletti) sofőrök vezetik a legöregebb autókat - írja a Science Daily. Ezen autók nagyobb részéből hiányzik a biztonságos közlekedést elősegítő funkciók jelentős része, ráadásul többnyire rosszabb állapotúak a forgalomban lévő, átlagos gépjárműveknél.

Mit mond az EU?

A kérdés nem csak nálunk, de Európa-szerte terítéken van, és fontos pontját képezi annak az EU-s célkitűzésnek, hogy 2050-re ne legyenek halálos közúti balesetek. Ennek részeként a tagországokban egységes kritériumokat vezetnének be a 70 év feletti járművezetőkre. A tervezet nem venné el az idősektől sem a jogosítványt, ezen életkor felett viszont a járművezetőknek ötévente orvosi vizsgálatokon kellene igazolniuk, hogy még mindig biztonságosan részt vehetnek a forgalomban. A The Brussels Times szerint a tagállamokra bíznák, hogy az orvosi vizsgálat mellett szükségesnek ítélnék-e az újbóli járművezetői vizsgát. Ez Magyarországon nem jelentene lényeges változást, ahol az EU-s átlaghoz képest szigorú módon, kétévente orvosi vizsgálaton kell részt venniük a 70 felett is volán mögé vágyóknak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -7 °C

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd hajnaltájt a Nyugat-Dunántúlon már szakadozik, átmenetileg csökken a felhőzet. Az Észak-Dunántúlon, a Dunakanyar és a főváros tágabb térségében, valamint az Északi-középhegyégben előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás. A délkeleti szél az Észak-Dunántúlon továbbra is élénk, néhol erős marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -1 fok között alakul, de az északkeleti fagyzugokban, valamint havas tájakon ennél hidegebb lehet. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra