Teendők, ha beszakad alattunk a jég

A fagyos téli időszakban bejegesedett vízfelületek csalogató lehetőséget kínálnak a korcsolyázásra. Olykor azonban megtörténhet a baj, így érdemes tisztában lennünk azzal, miként húzhatjuk ki magunkat a slamasztikából, ha betörik alattunk a jég.

Praktikus "fogás" lehet, ha eleve nem megyünk a helyi önkormányzatok által hivatalosan nem kijelölt korcsolyázó helyekre, tó- és folyószakaszokra - hangsúlyozza a HVG . Ha viszont mégsem vettük kellően komolyan a veszélyt, a megfelelő ismeretek birtokában azért még segíthetünk magunkon vész esetén.

Társmentés során lehetőleg ne menjünk a jégre! Mit tegyünk, ha valaki mást kell megmentenünk? Részletek itt.

Leküzdeni a pánikot

Egy ilyen szituációban az emberi szervezet mind fizikailag, mind pszichésen hatalmas igénybevétel alá kerül. A hideg hatására összeszűkülnek az erek, ami izomgörcsökhöz vezet. Nagyjából 10 perc eltelte után már nem is lesz képes a pórul járt személy arra, hogy önerőből kijusson a jeges vízből. A kihűlés miatt bekövetkező eszméletvesztés pedig körülbelül egy óra elteltével áll be.

Ne menjünk hivatalosan nem kijelölt korcsolyázó helyekre!
Ne menjünk hivatalosan nem kijelölt korcsolyázó helyekre!

Bár a pánikhelyzet ezt eleinte igencsak megnehezíti, fontos, hogy minél hamarabb megnyugtassuk magunkat - igyekezzük normálisan lélegezni és ne csapkodjunk össze-vissza a végtagjainkkal. Hiába tűnne jó ötletnek, ne szabaduljunk meg egyetlen ruhadarabunktól sem, különösen annak tükrében, hogy az esetleg az alá beszorult légbuborékok a segítségünkre is lehetnek a felszínen maradásban.

A helyes mozdulatok

Ha már sikerült úrrá lennünk a pánikon , következhet a veszélyes helyzetből való kijutás. Ehhez keressük meg a minket körülvevő jégfelület legvastagabb, egybefüggő részét. Mindkét kezünkkel egyszerre próbáljuk meg kihúzni magunkat, amennyiben pedig van nálunk valamilyen éles tárgy, azt használhatjuk kapaszkodóként.

Lábainkkal úszómozdulatokat tehetünk egészen addig, amíg testünk nem került teljesen vízszintes helyzetbe. Ekkor a könyökünkre támaszkodva, hason csúszva kezdjünk el kimászni a vízből. Ügyeljünk eközben a testsúlyunk minél egyenletesebb elosztására, nehogy a jég ismét beszakadjon alattunk!

Innen gördülő mozgásokkal juthatunk el a partig, majd a lehető legrövidebb időn belül keressünk egy fűtött, meleg helyiséget, ahol megszárítkozhatunk.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: