Szlávik: az egészségügyön még marad a nyomás

Bár az egészségügyön egyelőre még marad a nyomás, úgy tűnik, ennek a járványhullámnak tényleg túl vagyunk a csúcsán Szlávik János infektológus szerint.

"Bízom benne, hogy csökkeni fognak a számok" - mondta el a TV2 Mokka című műsorában Szlávik János, aki hozzátette: a kórházban ápoltak, az intenzíven lévők és a halottak száma lassabban követi a járvány csúcsát, tehát az egészségügyön egyelőre még marad a nyomás.

Sok idős van kórházban

Az infektológus szerint inkább idősek vannak kórházban, a fiatalok ugyanis jellemzően enyhébb tünetekkel vészelik át a betegséget. Viszont az idősek között nagyon sokan vannak azok, akik nem a koronavírus-fertőzés miatt fekszenek kórházban, hanem azért, mert önmagukban hordozzák a vírust. "Ezért nem jó nézni azt, hogy hány oltott vagy oltatlan van kórházban. Hiszen ha valakiről kiderül, hogy vírushordozó, akkor természetesen koronavírussal foglalkozó osztályokra helyezik őket, ugyanakkor nem a koronavírus okozza a panaszaikat."

Az egészségügyön egyelőre még marad a nyomás.
Az egészségügyön egyelőre még marad a nyomás. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Nem kell félni a "lopakodó" omikrontól

Az omikronnal kapcsolatban a szakember kiemelte: a három oltás , úgy tűnik, megfelelő védettséget ad a súlyos betegség és a kórházba kerülés ellen. Magyarországon egyébként a fertőzések több mint 90 százalékát ez a variáns okozza, és már jelen van itthon az úgynevezett "lopakodó" omikron is, amitől azonban Szlávik János szerint nem kell félni. "Ez egy alvariáns, altípus. A deltának több száz ilyen alvariánsa volt, mégsem beszéltünk róla. Úgy tűnik, hogy ennek a hullámnak most már tényleg túl vagyunk a csúcsán."

Nincs feleslegesen és későn beadott oltás

Egy szlovák szakértő azt mondja, még két koronavírus-hullám jöhet az elkövetkezőkben, sőt, szerinte az állatoktól induló zoonótikus influenzával is számolhatunk.

A járvány csendesedésével úgy tűnhet, nincs sok értelme beoltatni magukat azoknak, akik még egy vakcinát sem kaptak, Szlávik doktor mégis javasolja az oltás felvételét. "Azt szoktuk mondani, hogy nincs feleslegesen és későn beadott védőoltás. Egyébként valóban, a járványnak ebben a szakában szinte felesleges beadni, de nem tudjuk, mi jön később. Nekünk távolabbra is kell gondolkodni, esetleg egy nyári, őszi hullámra, ahol nagyon fontos, hogy valaki be legyen oltva" - így az infektológus, aki hozzátette: a baj az, hogy nem nagyon halad előre az első oltás felvétele.

Szlávik János arról is beszélt: bízhatunk abban, hogy egyesek szerint ebben az évben vagy jövőre vége a koronavírus-járványnak. Nagyon sok ország például feloldja a korlátozásokat, mert úgy látják, nem olyan súlyos a helyzet, mint korábban, mutatott rá az infektológus.

A koronavírus-járvány jelentősen felforgatta az életünket, és sokak esetében a lelki és mentális egészséget is negatívan befolyásolta. A káros hatásoknak leginkább a tinédzserek vannak kitéve.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: