Szigorúbb szabályokkal mérsékelnék a légszennyezést az unióban

Az Európai Parlament szerdán megszavazta az EU levegőminőségének javítását célzó jogszabály felülvizsgálatáról szóló javaslatot. A tervezet szerint 2035-től kezdődően szigorúbb határértékeket vezetne be a levegőbe kerülő szennyező anyagokra vonatkozóan.

Az új szabályok biztosítanák, hogy az EU-ban a levegő minősége ne legyen káros az emberi egészségre, a természetes ökoszisztémákra és a biológiai sokféleségre. Továbbá összehangolnák az uniós szabályokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb levegőminőségi iránymutatásaival.    

A jelentést megszavazó képviselők hangsúlyozták: az Európai Bizottság által javasolt levegőminőségi előírásoknak olyan köztes célt kellene kitűzniük, amelyet a lehető leghamarabb, de legkésőbb 2030-ig el kell érni.    

Az elfogadott szöveg szerint növelni kell a levegőminőségi mintavételi pontok számát, a városi területeken kétmillió, rendkívül szennyezett területeken pedig egymillió lakosonként legalább egy ilyen központot kellene létrehozni.    

légszennyezés európai unió
Fotó: Getty Images

Ezeken kívül harmonizálnák levegőminőségi mutatókat az EU-ban: az indexeknek összehasonlíthatónak, egyértelműnek és nyilvánosan elérhetőnek kell lenniük. Az adatokat óránként frissítenék, hogy az állampolgárok a magas légszennyezettségi szintek idején és a  riasztási értékek elérése előtt képesek legyenek védekezni.    

Az Európai Parlament azt is szeretné elérni, hogy az új szabályok megsértése esetén az egészségkárosodást szenvedőknek több lehetőségük legyen kártérítést igényelniük. Azt javasolják emellett, hogy minden tagállam készítsen levegőminőségi ütemterveket is, a rövid és hosszú távú intézkedésekről az új határértékek betartása érdekében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők fokozatosan összeesnek, és a csapadék is megszűnik. Ugyanakkor a nyugati tájakon megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Az északkeletire, keletire forduló szél döntően mérsékelt lesz. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra